Alphen spoort helft ’spookadressen’ op

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft het aantal briefadressen gehalveerd. Het gaat voor een deel om ’spookadressen’, die voor misbruik van sociale voorzieningen worden gebruikt.

Het resultaat volgt op een nieuwe, digitale opsporingsmethode met behulp van data-analyse. Deze opsporingsmethode is onderdeel van een proefproject.

Alphen aan den Rijn doet mee aan twee proeven om valse inschrijvingen op te sporen. Dat gebeurt enerzijds in samenwerking met zeven gemeenten in het politiedistrict Alphen/Gouda: Nieuwkoop, Kaag & Braassem, Gouda, Zuidplas, Waddinxveen en Bodegraven/Reeuwijk. De overige zeven gemeenten zijn nog bezig met hun opsporing van valse briefadressen. Alphen aan den Rijn doet daarnaast mee aan een landelijke proef om briefadressen te bestrijden. Daaraan doen 170 gemeenten mee.

Hoeveel sociale fraude Alphen aan den Rijn met de onjuiste briefadressen heeft opgespoord, is niet bekend. ,,We hebben wel een aantal uitkeringen stopgezet’’, zegt een woordvoerder. ,,Maar ik kan geen aantallen noemen. Het is lastig om te bepalen wat het totale effect van de opsporing van valse briefadressen is. Heel veel komt terecht bij andere instanties en die consequenties kunnen wij niet overzien.’’

Verpleeghuizen

Eigenaars van briefadressen kunnen bewoners van verpleeghuizen zijn, inwoners van een recreatiewoning, of een huis in het buitenland. Het kunnen ook Nederlanders zijn die in de scheepvaart werken of in de gevangenis zitten.

De rijksoverheid gaat er vanuit dat ongeveer de helft van alle briefadressen in Nederland onjuist is.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.