Geen voedselverspilling tijdens Leids Taste-the-waste diner

Janneke Dijke
Leiden

Over de datum-voedsel verdwijnt niet in de container, maar krijgt een tweede kans tijdens het gratis Taste-the-Waste diner op zaterdag 13 december.

,,Enerzijds willen we mensen bewust maken van voedselverspilling. Anderzijds willen we supermarktmanagers in gesprek laten gaan met het diaconaal centrum de Bakkerij. De meeste leden zijn daar kerken, en zij doen veel tegen armoede. Misschien kunnen ze plannen voor de toekomst maken om samen te werken,” zegt Hélène Leclerc van Milieudefensie Leiden.

Het is het tweede Taste-the-waste diner van Leiden. Eerder werden ook taste-the-waste picknicken georganiseerd. Het eerste diner vond in januari plaats bij de kinderboerderij in de Merenwijk. ,,Dat was niet centraal genoeg. Met het ov is dat lastig te bereiken, vooral voor oudere mensen. Daarom zijn we erg blij met de huidige plaats: de Bakkerij aan de Oude Rijn.”

Vegetarisch

De producten die over de datum zijn haalt Milieudefensie Leiden op bij supermarkten zoals de Spar, Ekoplaza, Zaailing, Anadolu en de Helianth. Deze winkels ondersteunden hen ook tijdens eerdere Taste-the-Waste evenementen. De Engelse kok Tony die tot voor kort bij Vrijplaats Leiden werkte, bereidt vervolgens met een stuk of tien vrijwilligers de vegetarische maaltijd. Ruim vijftig mensen zijn welkom. ’s Middags is er een workshop over hoe je lekkere gerechten kunt maken van zulke producten.

,,Veel mensen weten niet dat je best rijst of pasta van een maand over datum kunt eten. Ook groente en fruit zijn drie of vier dagen later nog eetbaar,” zegt Leclerc. De meeste producten zijn maximaal vier dagen over tijd. Brood uit de vriezer langer, biologische melk blijft slechts één of twee dagen langer goed. ,,Zelf heb ik wel eens yoghurt van een maand oud gegeten,” zegt Leclerc.

Zaterdag 13 december 2014, 18 uur. Diaconaal centrum de Bakkerij, Oude Rijn 44 b/c, Leiden. Aanmelden via leiden@milieudefensie.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.