Kaagweek 2018 begint met regenboogwedstrijd voor dames

De ’regenbogen’ liggen klaar voor de start, bij de eerste wedstrijd van de Kaagweek 2018.© Foto Monique Shaw

Michiel Smit
Warmond

,,Die hebben een probleem’’, zegt Gerrit Kranenburg vanaf zijn sloep. Het voorste zeil van een van de wedstrijdboten raakt bij het overstag gaan verstrikt en krijgt de vorm van een zandloper. Het zeil klappert onnatuurlijk en water spat op. Met een onverwachtse windruk wordt het zeil dan toch weer recht getrokken

Woensdagavond begon de 98e Kaagweek, met als eerste onderdeel de dames regenboogwedstrijd. Bestuurslid Gerrit Kranenburg van KWV De Kaag, organiseert de Warmondse Zeilweek, die van 19 tot en met 22 juli plaatsvindt.

De Kaagweek is met 98 jaar de oudste zeilweek van Nederland, en na de Sneekweek ook de grootste. Dit jaar vertrekken er 160 boten vanaf Sociëteit De Kaag in Warmond, die alleen met het veerpontje te bereiken is. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor tien klassen, zoals de valkjes en de regenbogen.

Voor het eerst in de zeilgeschiedenis van de Kaag mogen de vrouwen beginnen met het regenboogonderdeel. Voorheen moesten ze als laatste, en door uitloop ging hun onderdeel vier jaar op een rij niet door. Om het goed te maken, mochten de dames dit jaar de Kaagweek beginnen.

’Hollandse uitvinding’

,,De regenbogen zijn een Hollandse uitvinding uit 1917. Ze zijn allemaal van hout, en sommigen komen nog uit 1930. Die varen zelfs nu nog mee. Ze heten zo omdat de houten boten in allerlei kleuren worden geschilderd’’, zegt Kranenburg terwijl tien regenbogen zich opstellen voor het wedstrijdtorentje van de watersportvereniging. ,,Regenbogen zijn ’overtuigd’, de zeilen zijn eigenlijk veel te groot voor de boot. Daarom zijn ze heel zwaar om mee te varen. De dames zitten vanavond niet voor niets aan het roer, de mannen doen het zwaarste werk, die houden de boot recht.’’

Dan klinkt een luide piep uit de wedstrijdtoren, de race is begonnen. De zeilboten koersen af op de eerste boei en in hun kielzog volgen toeschouwers in hun sloepjes. ,,Nu gaat het nog gemoedelijk, maar morgen beginnen de klassementswedstrijden. Dan is het serieus en gaat het nog sneller’’, zegt Kranenburg achter het wiel van zijn sloep.

Vanaf donderdag zijn er elke dag twee wedstrijden. ’s Avonds is er muziek aan de kade. Vrijdag is een van de hoogtepunten voor Kranenburg vanwege de ’Holland Friesland’ wedstrijd. Vijf boten van de Kaag nemen het dan op tegen een vijftal uit Sneek. ,,Ieder jaar is dat spannend.’’Commissaris van de koning Jaap Smit geeft op vrijdag het startsignaal.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.