Diamantlaan weer aangepast

De Diamantlaan tijdens vorige werkzaamheden. Archieffoto: Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Nieuwe zebrapaden, extra borden en betere controles. Op aandringen van buurtbewoners komen er nieuwe verkeersmaatregelen op en rond de Diamantlaan in het Leidse Morskwartier. Dat maakt het stadsbestuur bekend in een brief aan de gemeenteraad.

De Diamantlaan en het aanpalende winkelcentrum aan het Diamantplein zijn vorig jaar ingrijpend veranderd. De bijbehorende verkeerswijzigingen leidden echter tot een reeks aan klachten. Kort gezegd: het was vernieuwd, maar bepaald niet veiliger, en dan ging het vooral om de oversteekplaatsen.

Extra

In juli en in september hebben vertegenwoordigers van de gemeente en de wijk overlegd over extra maatregelen. Dat heeft er nu toe geleid dat er een nieuw zebrapad komt tussen Diamantlaan en Opaalstraat. De bestaande oversteekplaatsen van Diamantlaan naar -plein krijgen extra bordjes en paaltjes waardoor voor voetgangers en fietsers duidelijk wordt dat ze moeten oppassen voor gemotoriseerd verkeer uit twee richtingen.

Eveneens nieuw is dat chauffeurs van de vrachtwagens die de winkels op het Diamantplein bevoorraden, niet meer achteruit terug hoeven te sturen. Ze kunnen doorrijden naar de Robijnstraat. Dat is overlegd met basisschool De Weerklank, die in de straat is gevestigd. Supermarkt Jumbo probeert de aanlevertijden met de school in overeenstemming te brengen

Snellen

Het instellen van een 30-kilometerzone in de directe omgeving blijft volgens de gemeente onmogelijk, maar de politie wordt wel gevraagd om vaker snelheidscontroles bij de Diamantlaan te houden. Bovendien komt er wellicht een bord waarop de tekst 'u rijdt te hard' oplicht als automobilisten voorbijsnellen.Hoeveel euro de extra maatregelen kosten, is niet bekendgemaakt. Enkele kleine wijzigingen worden nog dit jaar uitgevoerd, de rest van het werk heeft in het voorjaar van 2015 plaats.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.