Niemand let goed op bij Leidse optocht

René Soullié: ,,Een mooi leermoment.''

René Soullié: ,,Een mooi leermoment.''© Buro JP Witteman

Binnert Glastra
Leiden

In alle veiligheid kunnen de optochtwagens en -figuranten zich opstellen. Dankzij docent René Soullié en zijn leerlingen van de opleiding 'Handhaver toezicht en veiligheid' (ROC Mondriaan School voor Orde & Veiligheid).

Wat is jullie rol tijdens de optocht?

,,De optocht wordt uren van tevoren opgebouwd. Op straat, en die moet verkeersvrij zijn. Iedereen is in feeststemming, druk bezig met zijn rol en dan letten ze niet goed op het verkeer, vandaar. Wij leiden dit in goede banen."

 Met hoeveel mensen gebeurt dat?

,,Een klas van de opleiding 'Handhaver toezicht en veiligheid', samen met twee leerlingen van de opleiding 'Coördinator beveiliging', zij ondersteunen mij in de begeleiding van de 26 studenten. Het is een mooi leermoment: hoe zorgen dat een auto stil komt te staan, hoe mensen benaderen die wat minder in feeststemming zijn dan andere Leidenaars."

Wat voor tips krijgen ze dan mee?

,,Auto's moet je schuin van voren benaderen, handopsteken en goed zichtbaar zijn. Niet ineens ervoor springen, want dan heb je een bumper tegen je knieën."

Dit jaar vertrekt de optocht bij het Stedelijk Gymnasium, wat betekent dat voor jullie?

,,Qua voorbereiding zal het niet veel uitmaken, ik heb toch elk jaar nieuwe leerlingen die ik uitleg moet geven. Ik ga zelf vooraf nog even kijken hoeveel straten er afgezet moeten worden. Het stuk waar de optocht opstelt is langer, maar er zijn minder kruispunten.''

En na afloop?

,,Als de optocht rond is, zijn alle deelnemers moe. Het was leuk en gezellig, er heerst een blije stemming. Er wordt dan nog minder opgelet dan van tevoren.''

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.