Hoogmade en Aarlanderveen willen groeien

Ivar Lingen
Den Haag/Rijn- en Veenstreek

Een leefbare woonomgeving én oog voor het landschap. Dat is waar de Dorpsraad Hoogmade en Belangenvereniging Aarlanderveen zich hard voor hebben gemaakt tijdens een hoorzitting in het Provinciehuis in Den Haag. Ze stelden dat de provincie nog te veel heeft gekeken naar het behoud van groen en daarmee vaak groei van dorpen dwarsboomt.

Voorzitter Rob van Haastrecht van de belangenvereniging pleitte voor verandering. Hij wilde meer woningen voor Aarlanderveen. ,,Er moet snel actie worden ondernomen, want we lopen nu richting het ravijn.’’

Ook Frans Witteman van Dorpsraad Hoogmade toonde zich bezorgd. Hij zei, namens tweehonderd bewoners van het dorp: ,,We hebben één basisschool met een dalend leerlingenaantal, één supermarkt en sportverenigingen met steeds minder leden.’’

Leiden en Alphen niet helpen

Witteman uitte kritiek op de plannen van Zuid-Holland: ,,In uw plannen missen wij een visie op het leefbaar houden van kleine dorpen. Steden als Leiden en Alphen hoeft u niet te helpen. Die redden zich wel. Voor kleine kernen zou u daarentegen juist iets extra’s moeten doen.’’ Hoogmade wil volgens de dorpsraad ’groeien, bouwen en bloeien’. Het dorp ziet dat zijn dochters en zonen woonruimte moeten betrekken in andere plaatsen en niet in Hoogmade zelf.

CDA-Statenlid Ellen Verkoelen vroeg concreet: ,,Maar hoeveel woningen wilt u dan bouwen?’’ Witteman antwoordde: ,,We willen perspectief op groei. Het gaat ons vooral om de doorstroming. Maatwerk is daar van toepassing op.’’ Als indicatie gaf hij aan: ,,Wij pleiten niet voor ieder jaar twintig rijtjeswoningen erbij.’’ Maar een concreet getal kon de Dorpsraad Hoogmade niet geven.

Van Haastrecht kon dat voor Aarlanderveen wel. De voorzitter: ,,Wij willen dat er tien jaar lang elk jaar vijf woningen worden gebouwd. Dat betekent dat in de meest extreme situatie 0,1 procent van de grondoppervlakte van Aarlanderveen wordt bebouwd.’’

Aarlanderveen vroeg om een artikel toe te voegen aan de visie. Daarmee moeten de posities van kleine kernen worden veiliggesteld.

411 reacties

De dorpsraden maakten deel uit van in totaal 120 insprekers, die allemaal hun zegje deden over de provinciale visie op ruimte en mobiliteit. In totaal kwamen er 411 reacties op de zienswijze binnen.

Morgen doet het tweede deel van de insprekers haar bijdrage. Over twee weken spreekt de commissie over de visie.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.