Opmerkelijke kaart van Leiden

Kaart van Leiden door Jos Agasi

Renée van der Nat
Leiden

De Universiteitsbibliotheek toont tot en met 27 april een selectie van de topografische collectie van de universiteit. Conservator Martijn Storms vertelt over de opmerkelijke kaart van Leiden door Jos Agasi.

Dit lijkt moderne kunst. Waarom is dit opgenomen in de collectie kaarten?

Als je goed kijkt herken je de plattegrond van het stadscentrum van Leiden. Het is dus een kaart. In 2008 vond in het RAP Architectuurcentrum de tentoonstelling 'U bevindt zich hier' plaats. Leidse kunstenaars, architecten, vormgevers en deelnemers aan een prijsvraag gaven hun visie op de stad in meer dan 80 plattegronden of andersoortige kunstwerken. Grafisch ontwerper Jos Agasi, een van de initiatiefnemers, ontwierp vier verschillende plattegronden van Leiden. De karakteristieke vorm van het centrum van Leiden leverde verrassende resultaten op. Deze serie is opgenomen in de collecties van de Universiteitsbibliotheek.

Hoe kwam Agasi op het idee voor deze kaart?

Agasi is hier geïnspireerd door het werk van Theo van Doesburg, die in 1917 de kunststroming De Stijl oprichtte in Leiden. Deze stroming wilde terug naar de basis van de werkelijkheid en uitte dat in het gebruik van primaire kleuren (geel, rood en blauw), en zwart, grijs en wit in combinatie met horizontale, verticale en diagonale lijnen. Het Leidse centrum blijkt prachtig in dit keurslijf te passen.

Tot en met 27 april 2012 is een selectie topografie te zien in de tentoonstellingsruimte van de Universiteitsbibliotheek (gratis toegang).

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.