Roeier Gert Jan Van Doorn geeft goed begin geen vervolg op WK

Coen Eggenkamp
Roeien

Zoeterwoudenaar Gert Jan van Doorn is er met zijn Junioren Holland Acht niet in geslaagd zijn uitstekende begin bij de wereldkampioenschappen een vervolg te geven. Na een succesvolle herkansing van vrijdag werd de finale in het Litouwse Trakai afgesloten met een zesde en laatste plaats, maar liefst een kleine dertien seconden achter het winnende Duitsland.

Rusland, dat twee dagen terug nog gelijkwaardig was aan het Oranje-octet, was nu ruim zeven tellen sneller. In het begin kon de ploeg van stuurvrouw Jip Swildens nog enigszins contact houden met het veld, maar na 1000 meter werd het verschil steeds groter.

Kwaad

,,Het ging absoluut niet zoals verwacht. We kwamen niet goed uit de start, waardoor we meteen al op achterstand lagen. Daardoor ging het eigenlijk van kwaad tot erger. We kregen het niet voor elkaar om ons terug te vechten in de race. Erg jammer, juist omdat het in de herkansing zo goed ging” sprak Van Doorns ploeggenoot Noud Scholten na afloop. ,,Helaas bleken we toch te wisselvallig, juist iets waarvan we vooraf van dachten dat het wel goed zat.”

Ook Isabel van Opzeeland, verenigingsgenoot van Van Doorn bij Die Leythe, kon niet geheel tevreden terug kijken op het toernooi. Zaterdag kwam de skiffeuse één plek te kort voor de finale.

Overtuigend

,,Ik voelde me niet helemaal fit’’, vertelde ze. ,,Flink balen want een finaleplaats was mijn doel. Gelukkig heb ik me er snel overheen gezet. Ik wilde per se een goed resultaat neerzetten in de B-finale”, aldus het pas 16-jarige toptalent, dat nog geen twee jaar in een roeiboot zit. Dat lukte overtuigend, want Van Opzeeland leidde zondagochtend haar race van start tot finish.

De Mexicaanse Mildred Mercado Palacios kwam alleen op het eind nog iets dichterbij, maar moest op de finishlijn precies 2,5 seconden toegeven. ,,De eindsprint was het enige wat minder ging. Ik wilde aanzetten, maar het werd zwart voor mijn ogen waardoor ik me een beetje moest inhouden.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.