Oude Arend uit lijden verlost

Loman Leefmans
Leiden

Aan een lange periode van leegstand, kraak en verregaande verpaupering komt een einde. De voormalige wasserij De Arend aan de Herensingel wordt vanaf volgende maand gesloopt om plaats te maken voor 24 huurappartementen. Alleen de monumentale schoorsteen uit 1910 blijft bewaard en wordt opgeknapt.

Het slopen heeft nog heel wat voeten in de aarde. Vanwege de aanwezigheid van asbest moet eerst het gespecialiseerde Leidse bedrijf Van Diemen die giftige stof uit het gebouw verwijderen. Ook de bodem onder de oude wasserij heeft een stevige sanering nodig. De vervuiling is zo ernstig dat de nieuwe woningen, ook na de grondige schoonmaakbeurt, een speciale, luchtdichte vloer krijgen. En nog tot 2030 wordt jaarlijks de gesteldheid van de bodem onderzocht. Volgens een schatting van projectontwikkelaar Ecoplicity uit Oegstgeest wordt het nieuwe complex, dat is ontworpen door architectenbureau JSA, eind volgend jaar opgeleverd.

De bakstenen schoorsteen doorloopt een ander traject. Die wordt gerestaureerd en vormt het middelpunt van de gezamenlijke tuin van het nieuwe appartementencomplex.

De Arend dateert van 1835 en stond toen op Zoeterwouds grondgebied. De firma werd tot 2004 gerund door de broers Theo en Wils de Goede, de vijfde generatie wasbazen. Omdat wasserijen vroeger naar vogels werden genoemd, is de naam De Arend bedacht, zo vertelde het duo bij hun afscheid.

Door de staat van het pand, de vervuiling in de bodem en een paar kraakacties, raakte het duo hun pand jarenlang aan de straatstenen niet kwijt. Exact tien jaar na hun pensionering gaat hun fabriekje alsnog tegen de grond.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.