Quick Boys wint eindelijk thuisduel en hoopt op flow

Hielke Biemond
Katwijk

Hij was de eerste om toe te geven dat zijn ploeg weer een uiterst moeizame middag had beleefd. ,,Het was niet best”, stelde Quick Boys-middenvelder Harry Zwarthoed. Toch won zijn ploeg op eigen veld van XerxesDZB: 1-0. Zwarthoed zelf zorgde tien minuten voor tijd voor grote opluchting op Nieuw Zuid. Door de tweede driepunter op rij stijgen de Katwijkers naar plek twee.

Een thuiszege, daar had de Quick Boys-aanhang al sinds 27 september (SHO) op moeten wachten. Het was ook de enige zege van het seizoen. De overige vier thuisduels gingen verloren. Met de nederlaag van twee weken geleden tegen Kloetinge als dieptepunt.

Misschien legt spelen op Nieuw Zuid toch meer druk op de ploeg dan men zelf wil geloven. ,,Het zou kunnen”, beaamt Zwarthoed. Al geldt dat naar eigen zeggen niet voor hemzelf ,,Ik geniet er alleen maar van als er veel mensen komen kijken. We moeten een keer vroeg op voorsprong komen. Nu is steeds van ’als we hem maar niet tegen krijgen’.”

Dat dit keer de punten in Katwijk bleven, was gezien het spelbeeld terecht. Quick Boys dicteerde zonder goed te spelen. De thuisclub was bij vlagen weer veel te slordig. Een euvel dat de ploeg al langer parten speelt. ,,Dat viel nu wel mee”, zegt Zwarthoed. De matchwinnaar erkende wel dat zijn ploeg nog altijd zoekende is. ,,Als je twee van zulke duels wint, kom je misschien in een flow.”

Slechts een keer was de roemruchte ploeg uit Rotterdam voor rust dreigend. Na een fraaie aanval ging het schot ruim over het doel van Martijn de Zwart. Aan de andere kant stuitte Thom de Vries op Xerxes-doelman Van Staaijeren.

Na de hervatting ging Quick Boys een versnelling hoger spelen. Het speelde dwingender, maakte minder fouten en creëerde kansen. De Vries kopte op de lat en schoten van Tommy Bekooij en invaller Jaap van Duijn werden gepareerd door Van Staaijeren. En toen was daar Zwarthoed. Hij pikte de bal op nadat Maarten Woudenberg het leer had verlengd. De afwerking was simpel. De vreugde-uitbarsting daarna zei genoeg.

,,We hebben bijna geen kans weggegeven, maar ook niet veel gecreëerd. Dat moet echt beter”, weet Zwarthoed. Hij staat sinds een aantal wedstrijden weer op zijn vertrouwde plek ’op tien’. ,,Daar ben ik heel blij mee. En ook dat ik nu belangrijk kan zijn.”

De Volendammer was aan het begin van het seizoen slachtoffer van een ander systeem. ,,Toen speelden we met de punt naar achteren. Dat zijn keuzes. Die moet je accepteren. Ik ben blij dat het op zijn pootjes terecht is gekomen.”

Bij Ted Verdonkschot was de opluchting groot. ,,Er stond een team dat voor elkaar heeft gevochten. Op de openingsfase na hebben we gedomineerd. We verdedigden ver vooruit, waardoor Xerxes niet aan voetballen toekwam."

,

Quick Boys: De Zwart, Opoku, Bentem, Aafjes, Derlagen, Van der Plas, Woudenberg, Zwarthoed, Den Hartog (86. Driebergen), De Vries (72. Ketting), Bekooij (66. Van Duijn).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.