Verbij en Nuis kansrijk in titelrace WK sprint schaatsen

Zoeterwouder Kjeld Nuis© Foto: ANP

ANP
CHANGCHUN

Zoeterwouder Kjeld Nuis heeft bij het WK sprint in China hard toegeslagen op de 1000 meter. De olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel zegevierde in een baanrecord: 1.08,97. Zijn Noorse rivaal Havard Lorentzen, de winnaar van de 500 meter, reed de tweede tijd: 1.09,21. Titelhouder Kai Verbij uit Hoogmade eindigde bij de 1000 meter op de derde plek (1.09,22).

In het klassement na twee afstanden leidt Lorentzen nog wel, maar zijn marge op nummer twee Verbij bedraagt zondag op de tweede 500 meter nog maar 0,15 seconde. Nuis staat derde, op 0,20 seconde van de Noorse leider.

Rommelig

Nuis hoopte al zijn opgelopen ’schade’ op de eerder gereden 500 meter met de 1000 meter zoveel mogelijk te herstellen. Hij had op de 500 een lichte hapering bij de start en reed na een matige opening (9,96).

,,Ik baal een beetje van mijn 500 meter'', bekende Nuis bij de NOS. ,,Ik opende rommelig, terwijl dat de laatste weken juist zo goed ging. Daardoor was een tijd van 34,9 die ik in mijn hoofd had niet mogelijk. Hopelijk was dit mijn slechtste race van de vier ritten dit weekeinde. Dan sta ik er zondag in het klassement nog een stukje beter op.''

Over zijn eerste 1000 meter in Changchun had Nuis niet veel te klagen. ,,Het was niet bijzonders, een normale en solide race. Ik vond het wel mooi om te zien dat al die sprinters kapot gingen in de laatste ronde. Het is taai ijs hier, je kunt er niet zo goed op glijden. Als 1500 meter-rijder kan ik hier dan beter tot mijn recht komen. Ik ben nu na de eerste dag super getergd om het zondag nog wat beter te doen. Ik weet dat ik dat kan, zowel op de 500 als op de 1000 meter.''

Nuis neemt voor de vijfde keer deel aan het WK sprint. Hij eindigde twee keer als vijfde, pakte zilver in 2016 en behaalde vorig jaar brons.

Liesblessure

Verbij veroverde vorig jaar de wereldtitel in Calgary zonder een afstand te winnen. Verbij kon eind vorige maand bij de Winterspelen geen medaille pakken. Zowel op de 500 meter (negende) als de 1000 meter (zesde) miste hij topsnelheid. Het waren zijn eerste races nadat hij eind december in Heerenveen een liesblessure had opgelopen.

De derde Nederlander die deelneemt bij de mannen, Ronald Mulder, zakte na de 1000 meter in het klassement. Hij werd elfde op de 1000 meter (1.10,33) en begint als nummer acht van de tussenstand aan de tweede WK-dag. Zijn achterstand op Lorentzen bedraagt 0,65 seconde.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.