Leidse lucht zo schoon nog niet
De lucht in Leiden is vervuild, maar lang niet zo erg als in Den Haag of Amsterdam. Bovendien, zo blijkt uit metingen langs de Hoge Rijndijk en Schipholweg, worden de Europese normen slechts sporadisch overschreden.
Dat blijkt uit metingen uit 2015. In totaal werd door buurtbewoners, op 58 plekken in Nederland, de luchtkwaliteit in de gaten gehouden met zogeheten Palmesbuisjes. Die geven de hoeveelheid stikstofdioxide per kubieke meter lucht aan. De buisjes zijn opgehangen op plekken waar veel mensen wonen die dagelijks met veel verkeer en uitlaatgassen worden geconfronteerd.
Op elf van de 58 meetpunten werden de maximaal toegestane concentraties overschreden. De Stadhouderskade in Amsterdam en de Hoefkade in Den Haag zijn de koplopers. In Leiden is de lucht een stuk minder verontreinigd. Op de Hoge Rijndijk komt het jaargemiddelde uit op het cijfer 32, terwijl de vervuilingsgrens bij veertig is gelegd. De Schipholweg komt uit op 33.
Hoge Rijndijk
Dat klinkt niet ongunstig, maar de Leidse luchtvervuiling zit niet altijd onder de ’veilige’ waarden. Als naar maandcijfers wordt gekeken, dan steekt de Hoge Rijndijk tussen half januari en half februari wel uit boven de toelaatbare luchtvervuilingsgrens. Een dergelijke verontreiniging is slecht voor de volksgezondheid, zo predikt Milieudefensie in het jaarrapport dat vanochtend werd uitgebracht. „Bovendien zijn de Europese normen te slap”, aldus een woordvoerster. „Dus die 32 en 33 in Leiden betekent niet dat er sprake is van een gezonde lucht. Er moeten toch maatregelen komen.”