Publiek kan na de winterslaap weer in de Wassenaarse vleermuisbunker [video]

Marieta Kroft
Wassenaar

Boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer, vleermuisdeskundige Anne Jitske Haarsma en Cees Neijsingh, voorzitter van de Stichting Vleermuisbunker Wassenaar, vertellen over de restauratie van de Wassenaarse vleermuisbunker in de afgelopen maanden. Na acht jaar gaat de bunker weer open voor publiek.

Eigenaar Staatsbosbeheer sloot het complex aan de Wassenaarse Slag in 2007 voor het publiek omdat er instortingsgevaar dreigde. De afgelopen maanden is de bunker flink onder handen genomen, waardoor het weer veilig genoeg is om door het achthonderd meter lange ondergrondse gangenstelsel te struinen.

Ontgroening

Boswachter Mark Kras van Staatsbosbeheer en Cees Neijsingh, voorzitter van de Stichting Vleermuisbunker Wassenaar, vertellen trots wat er allemaal is gebeurd, nadat ze 130.000 euro van de provincie hadden gekregen. Vele tientallen vrijwilligers hebben de afgelopen maanden hun steentje bijgedragen, zoals de Leidse studenten die in verband met hun ontgroening dagenlang zand schepten.

Niet alleen is het weer veilig om door een deel van de ondergrondse schuilplaats te lopen, ook is er een andere toegang gekomen voor het publiek. ,,De andere ingang was te dicht bij de verblijfplaats voor de kwetsbare vleermuizen'', legt Kras uit. ,,Deze is er ook nog redelijk dichtbij, vandaar dat we volgend jaar een nieuwe permanente toegang maken, verder van de dieren. Daar is ook plek voor een educatieruimte.''

Helaas is de nieuwe tijdelijk ingang op deze septemberdag nog gesloten. De aannemer was te laat met de aflevering van de deur. Kras, Neijsingh en vleermuisdeskundige Anne-Jitske Haarsma laten de bunker dan ook alleen van de bovenkant zien. Neijsingh heeft er een plattegrond bij. ,,Anders weet ik echt niet waarop ik loop: of het nu een gangenstelsel is, een munitiedepot, waterberging of een soldatenverblijf.''

Neo-nazi

De gepensioneerde militair is blij met de steun van de provincie, mede dankzij het feit dat de gemeente de vleermuisbunker vorig jaar op de monumentenlijst heeft gezet. ,,Twintig, dertig jaar werd je voor neo-nazi uitgemaakt als je probeerde van de bunker een gemeentelijk monument te maken'', zegt Neijsingh.

,,Alles wat door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is gebouwd en werd gebruikt om de geallieerden te bestrijden, moest zo snel mogelijk worden uitgewist. In februari 1944 hebben de Duitsers vanuit deze bunker nog zes Franse soldaten doodgeschoten. Het monument hier vlakbij, herinnert er nog aan. Nu zijn we een paar generaties verder en is er meer draagvlak om de oorlogsgeschiedenis op deze manier levend te houden.''

Meervleermuis

Een andere reden om het bunkercomplex in ere te houden is de aanwezigheid van de vleermuizen. Voor de zeldzame meervleermuis is het bunkercomplex zelfs een van de belangrijkste verblijfplaatsen van Europa. De ogen van Haarsma beginnen te glimmen als zij over de vliegende zoogdiertjes mag vertellen. De bioloog doet regelmatig onderzoek in het complex en deed al interessante ontdekkingen.

,,De vrouwtjes komen in augustus aanvliegen, ze paren met de mannetjes die in de bunker verblijven. De vrouwtjes gaan er met het zaad vandoor, bijvoorbeeld naar grotten in Duitsland of Zuid-Limburg. Pas na de winterslaap, in april heeft de bevruchting plaats, waarna binnen één of twee maanden de kleintjes worden geboren.''

Scheur

Haarsma kwam er ook achter dat de vleermuizen hun verblijfplaats daar hebben waar de metselaars in de oorlog slecht werk hebben afgeleverd: scheve muren met veel gaten, daar houden ze van.

De aanwezigheid van het zeldzame diertje is de reden dat de restauratie tot mei stilligt. Daarna gaat het werk in volle vaart verder. Er moet nog een flinke scheur aan de zeezijde worden hersteld en de nieuwe publieksingang moet er komen. Tenminste als de stichting de resterende 85 mille subsidie krijgt.

,,Ik heb een verzoek klaarliggen'', zegt Neijsingh. In mei beginnen voor het eerst sinds jaren weer de excursies, met name op de zaterdag. In een deel van het complex is het namelijk weer veilig genoeg om er rond te lopen. Vanaf 2016 moet het complex er weer pico bello bijliggen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.