TGV FC Rijnland is op stoom

Tessa de Wekkersportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

Tegen twee TGV’s met daartussen een sterke spits als aanspeelpunt is het lastig spelen. Zeker als die twee snelle vleugelspitsen ook nog eens regelmatig een beste pass afleveren op elkaar en hun collega diep voorin. En al helemaal als je zelf ook nog eens flink gehavend bent. Het overkwam Van Nispen bij FC Rijnland. De thuisploeg won dan ook verdiend met 2-0.

Koos de Haas en Danny Kromwijk. Zo heten de twee supersnelle aanvallers aan de zijkanten bij FC Rijnland. En de twee zijn niet alleen snel, ze hebben ook nog eens een fijne traptechniek in huis. Voor rust bleek dat overigens maar één keer. De Haas, die eigenlijk van GHC naar Haaglandia zou gaan, maar vanwege het faillissement van de Rijswijkse club alsnog vlak voor het begin van de competitie bij Rijnland terecht kwam, leverde na een snelle actie een pass op maat af bij Boudewijn Kamphues. De balvaste spits laat zo’n buitenkansje normaal gesproken niet aan zich voorbij gaan, maar raakte de bal dit keer helemaal verkeerd en presteerde het om vanaf vijf meter naast te schieten.

Het was het hoogtepunt van een verder gezapige eerste helft. Na rust kwamen beide ploegen beter op stoom. Van Nispen kreeg aanvankelijk de beste mogelijkheden. De ploeg uit De Zilk was flink gehavend naar Leiden gekomen. Jelle Vleugel moest werken, Sjors Meiland was ziek en Tijmen Pompe brak vorige week zijn kuitbeen en scheurde zijn enkelbanden. De centrale verdediger is zeker tot aan de winterstop uitgeschakeld.

IJverig gingen de andere spelers aan de slag. Daarmee kwamen ze een heel eind. Het was Mike van Haaster die de beste kans op de openingstreffer kreeg. Daarna kwam de Leidse hogesnelheidstrein goed op gang, al had die wel wat hulp nodig. De Haas profiteerde van een blunder van Van Nispen-doelman Tom van Maris. In plaats van een terugspeelbal van Rick Witteman een trap naar voren te geven, ging hij met de bal aan de wandel. De Haas pakte die daarop simpel af en schoot hem in het lege doel.

De extra ruimte die FC Rijnland na de 1-0 kreeg, werkte als smeerolie voor de Leidse ploeg. Het ging nog beter draaien. Uiteindelijk was het Kamphues die de 2-0 maakte (kopbal uit een hoekschop) en zo Van Nispen de genadeklap gaf. Het had nog mooier kunnen worden voor de Leidenaars, als invaller Maik de Rooij een pass van De Haas (na weer een razendsnelle loopactie) in het lege doel had gewerkt in plaats van ernaast.

Hoewel hij niets opleverde, was het juist deze actie waar trainer Paul Pikaar van had genoten. ,,Misschien had Koos die bal beter zelf kunnen nemen, maar het feit dat hij Maik zag en hem ook nog eens de bal gaf, zegt dat we stappen maken als team. Misschien is dat wel de grootste winst vandaag.’’

Trainer René Ras van Van Nispen kon leven met de nederlaag. ,,We hebben naar onze mogelijkheden gevoetbald. Zij hebben de betere voetballers.’’

FC Rijnland:Van der Pluym; De Groot (50. Luiten), Van Noort, Heemskerk (85. De Rooij), Wassenaar, Habraken, De Haas, Koelink, Kamphues, De Bolster, Kromwijk.

Van Nispen: Van Maris; J. van Haaster, Van Westerop, K. van der Linden, Witteman, Damen, De Jong (75. J. van der Linden, 82. Nederstigt), De Groot, M. van Haaster, Verhoeven, Smit.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.