TOP snakt naar play-offs

Jan Niebeek tijdens een time-out tegen Blauw-Wit. ,,Ik weet zeker dat we er straks staan als het echt moet.’’© Foto Orange Pictures/René van Dam

Tessa de Wekker
Amsterdam

Van TOP/Quoratio mogen de play-offs beginnen. De ploeg lijkt te snakken naar wedstrijden die er echt om gaan, waarin iedereen tot het gaatje móet gaan. Want hoeft dat niet, dan komen de Sassenheimers niet uit de verf. Zaterdag tegen Blauw-Wit was de motivatie ver te zoeken. Het 21-18 verlies was dan ook meer dan terecht.

Het hoogtepunt van de voorlaatste competitiewedstrijd vond zaterdagavond al plaats voordat de spelers van Jan Niebeek überhaupt aan de warming-up waren begonnen.

Vol vuur moedigden ze het tweede van TOP aan, dat in een superspannende slotfase met één punt verschil van de reserves van Blauw-Wit won en zo zicht houdt op de play-offs van de reserve Korfbal League. Vier seconden voor tijd maakte TOP de winnende, en de ontlading bij Mick Snel en zijn collega’s was zó groot, dat het leek alsof ze net zelf die wedstrijd uit het vuur hadden gesleept.

Heilige moeten

De spelers van het tweede speelden met het mes tussen de tanden. Ze moesten en zouden winnen. Die wil was er bij het eerste niet. Niet dat het wilde verliezen natuurlijk, maar het het heilige moeten was er even niet in Amsterdam. Al binnen vier minuten had Blauw-Wit, dat strijdt om de laatste play-offplek en dus wel tot het bot gemotiveerd was, een gaatje van drie te pakken (5-2).

Vijf minuten voor rust lukte het TOP om één keer op gelijke hoogte te komen (9-9), maar de Amsterdammers waren er als de kippen bij om de schade te repareren. Vijf minuten na rust was het 15-10 en was de wedstrijd echt gespeeld.

In het veld leidde het met name matige aanvalsspel van TOP af en toe even tot spanningen tussen de spelers. De chagrijnige gezichten waren na afloop echter al snel weer verdwenen. Jammer maar helaas, zo leek de algemene gedachte. ,,Natuurlijk hadden we liever gewonnen, maar er is niet zo veel aan de hand. Ik weet zeker dat we er straks staan als het echt moet. Ik maak me geen zorgen’’, zei Niebeek.

Dat TOP het vuur miste tegen Blauw-Wit, is niet zo vreemd. De play-offs zijn al weken geleden bereikt. De tweede plaats is het doel. Om die zeker te stellen, had TOP voor de wedstrijd zaterdag nog twee punten nodig. ,,Die kunnen we volgende week thuis tegen Fortuna halen. Onbewust heeft dat denk ik wel meegespeeld. We begonnen vrij ontspannen. Misschien zelfs met een gevoel van lassez-faire. Dat is menselijk’’, vond Niebeek.

Risocootje

Het brengt toch ook een klein risico met zich mee. LDODK won namelijk wel en is TOP nu tot op één punt genaderd. De twee ploegen treffen elkaar sowieso in de play-offs. Alleen is nog niet duidelijk wie thuisvoordeel krijgt.

De nummer twee van de reguliere competitie mag een eventuele derde wedstrijd in eigen hal afwerken. TOP had die gunstige uitgangspositie zeker kunnen stellen. Dat moet nu aanstaande zaterdag tegen het al uitgespeelde Fortuna gebeuren, terwijl LDODK een ongetwijfeld vurig Blauw-Wit op bezoek krijgt.

Bij de Sassenheimers twijfelt niemand aan een gunstige uitkomst. Niebeek: ,,We hebben al zo vaak laten zien dat we er op de echt belangrijke momenten wel staan. Met de motivatie komt het de komende weken echt wel goed.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.