Tarwe droog genoeg, oogst begint

Redacteur Rijn en Veen
Rijnsaterwoude

Akkerbouwer Reinier Kempenaar van de Woudsedijk-Zuid in Rijnsaterwoude is dan eindelijk begonnen met zijn tarweoogst. Het weer zat steeds tegen. Gistermiddag was het eerste goede moment. Een regenbui gooide afgelopen woensdag roet in het eten, maar inmiddels ’is de wind er doorheen’ en komt het gewenste percentage vocht in de korrel op vijftien procent.

De Nederlandse tarweoogst is maar goed voor een klein deel van de wereldtarweoogst. De Nederlandse akkerbouwers verbouwen niet eens genoeg voor de Nederlandse markt. Ons land zou voor 65 procent in zijn eigen behoefte aan tarwebrood kunnen voorzien, als er geen import was. In de praktijk is het nog minder: ’inlandse baktarwe’ wordt vooral aan de kippen gevoerd.

De slechte oogsten in de Verenigde Staten en andere graanproducerende landen hebben de angst voor een tekort aan basisvoedsel vergroot. Die angst is, zeker als het om tarwe gaat, overdreven, zegt de Hazerswoudse graanhandelaar Willem Zintel. ,,De markt is wel iets duurder, maar op een brood scheelt dat maar een paar centen.’’

Volgens Zintel maken de ingrediënten maar een klein deel uit van de prijs van een brood. En bakkers zijn leep, vindt de tarwehandelaar. ,,Als er schaarste is, gaan de broodprijzen omhoog, maar als er overvloed is, geven de bakkers dat verschil niet aan de klanten terug.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.