Noordwijk etaleren als vitaal dorp

Peter van der Hulst
Noordwijk

Noordwijk moet zich toeleggen op gezondheid in de breedste zin van het woord. Terug naar de jaren van een kuuroord, maar dan in een modern jasje.

Onder het motto ’Blue Ocean Village Noordwijk’, moet de kustgemeente zich etaleren als een toeristenplaats waar gezondheid en vitaliteit op de eerste plaats staan. Met een wellness resort, de vele sportaccommodaties in het dorp, een kuurhuis en ’vitaal ondernemerschap’ zou Noordwijk zich kunnen onderscheiden. Gastvrijheid, vitaliteit en gezond oud worden zouden de thema’s voor de komende jaren kunnen zijn.

Om het initiatief nader uit te werken is de Stichting Noordwijk Blue Ocean Village opgericht, waarin naast Vieten, burgemeester Jan Rijpstra, Stephan Stokkermans (Huis ter Duin) en Stan Hendriks (Noordwijker en manager bij Walt Disney Company) zitting hebben. Ongetwijfeld zullen de resultaten van de brainstormsessie daarbij over het voetlicht komen.

De avond onder het motto ’Hospitality Noordwijk 2020’ was georganiseerd onder de vlag van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Alles draaide om de overkoepelende vraag: ’Wat willen we met Noordwijk en hoe gaan we dat vormgeven?’. Politici, ondernemers, horeca-uitbaters en hotelmanagers bogen zich over tal van keuzes. Moet Noordwijk kiezen voor een uitstraling als Leidsestraat en Leidseplein in Amsterdam of Stokstraat en het Onze Lieve Vrouwe Plein van Maastricht? Moet de Koningin Wilhelmina Boulevard autovrij dan wel autoluw worden? Moet de weg voor De Grent ondergronds komen? Dient er gratis openbaar vervoer in Noordwijk te komen? En moeten horeca en retail gescheiden blijven of integreren?

Het leidde tot een uitvoerig slotdocument dat richting kan geven aan alle toekomstdiscussies. Zo kozen de aanwezigen in hun visie onder meer voor de intieme uitstraling van het Maastrichtse centrum en een autoluwe Grent en boulevard, waarbij plek moet zijn voor terrassen aan de duinzijde. Retail en horeca moeten elkaar in de armen sluiten en het publieke vervoer dient gratis te zijn.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.