Docos moet en het lukt voorlopig ook

Welmoed de Lang
Lisserbroek

Het duel tussen koploper Kagia en nummer twee Docos was er een tussen een elftal dat flierefluitend het seizoen door kan en een die dit seizoen móet presteren. In de directe clash om de koppositie bleek Docos met 1-2 toch de sterkste. De Leidenaars zijn daarmee de nieuwe lijstaanvoerder in de derde klasse.

De gebalde vuisten van Nico van der Salm gingen na het laatste fluitsignaal tot drie keer toe de lucht in. Het fanatisme van de Docos-trainer is ondanks een eerder sabbatical bepaald niet minder geworden. ,,Nee, eerder meer”, lacht Van der Salm, die ook tijdens de wedstrijd zijn troepen gedreven aanwijzingen bleef geven.

De druk bij de Leidenaars is dan ook hoog, want er moet dit jaar een prijs gewonnen worden. Is het niet de titel, dan toch in ieder geval een periode. ,,En die hebben we nu bijna. We moeten volgende week winnen van Hazerswoude Boys. Dan blijven we Kagia in de tweede periode voor.”

Verrast

Bij Kagia lijken ze er allemaal geen nacht minder om te slapen. Het elftal en club zijn al blij verrast met de huidige voortvarende resultaten en weigeren zich door de goede prestaties op te laten jagen. ,,De druk is bij ons nul. Het past ook niet bij de club om hoog van de toren te blazen”, aldus trainer Anton Wijsman, die een plaats bij de top vijf inmiddels een mooi streven vindt. ,,Ik heb voor de wedstrijd ook echt niet gezegd dat dit de beslissende wedstrijd voor het kampioenschap is. Daar gaan die jongens niet beter van voetballen. Ze moeten gewoon lekker genieten, dan halen we de beste resultaten.”

De gasten hadden in de eerste fase het overwicht en openden via Christiaan van Empel de score. Kagia kwam langzamerhand beter in het spel en kreeg twee prima kansen. Op slag van rust rondde Alain van Kesteren de derde – overigens fraaie aanval over links - ook af: 1-1.

Miste

,,Dat was voor ons natuurlijk geen lekker moment”, wist Van der Salm. ,,Gelukkig maakten we snel na rust 1-2.” Van Empel tikte zijn tweede van de dag en daarmee veertiende van het seizoen binnen. ,,Ik had de bal helemaal niet meer verwacht. Ik dacht dat de keeper die voorzet van de zijkant wel zou hebben, maar hij miste. Ja, dan sta ik wel klaar.”

Docos sloot vervolgens de rijen en Kagia was niet bij machte om daar een gaatje in te ontdekken. ,,Na die 1-2 weet je dat zij een muur neerzetten en dan kom je er niet meer doorheen”, meende Wijsman, terwijl dat dit seizoen bij Docos bepaald geen zekerheidje is gebleken. Tegen concurrenten Reeuwijk en Koudekerk werd in de slotfase nog een voorsprong weggegeven en ook in de heenwedstrijd liet het Kagia op het laatst tot 2-2 terugkomen.

Ook zaterdag bleef het tot het einde uiterst spannend. Van der Salm: ,,Daarom is het lekker dat we het nu wel tot het einde volgehouden hebben. We wisten dat het nu moest gebeuren en hebben er als team echt voor gevochten. Het kampioenschap is nog lang niet beslist, maar dit was voor ons wel een heel belangrijke overwinning.”

Kagia: Luinstra, Timmermans, Hogewoning (54. B. Zonneveld), Robelus, Malhi, Imanse, Sluymer, Van der Schinkel, Van Kesteren (60. M. Zonneveld), Lamboo, Ligtenberg.

Docos: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Peet, Zweistra, Ravensbergen, Overvliet, Bouwmans, Van Empel, Van Gent (88. De Jong), Slingerland.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.