Nederlaag Ajax (L) krijgt nog een staartje

Pieter van der Vliet
Leiden

Voor de derde keer op rij verloor Ajax (L) in de eerste klasse. Dit keer waren de reserves van VVV met 53 runs verschil te sterk voor de ploeg uit Oegstgeest, in een wedstrijd met een bijzonder verhaal.

Eerder dit seizoen won Ajax in een vermakelijke wedstrijd nipt van de Amsterdammers. Vlak voor de tweede rondgang van de competitie versterkte VVV zich, omdat het met slechts twee punten stijf onderaan stond en daar weg wilde. Tot ieders verbazing kwam de club met Rafatulla Mohmand op de proppen, een cricketer met een internationale status die onder meer 65 T20-wedstrijden voor Pakistan speelde.

In de drie wedstrijden tot nu toe sloeg Mohmand gemiddeld 129.5 runs per wedstrijd, waarmee hij VVV naar de middenmoot hielp. Ajax was dus gewaarschuwd. In Oegstgeest opende VVV zondag tussen de wickets en kwam de ploeg dankzij 108 runs van Mohmand op een totaal van 196. Wat de Ajax-bowlers ook probeerden, de Amsterdamse batsman bleek slecht af te stoppen.

De thuisploeg had daardoor na de lunch een gemiddelde van vier runs per over nodig om de zege naar zich toe te trekken. Dat bleek door het sterke bowlen van VVV een lastige klus. Ook werd er individueel te weinig druk gezet werd. Na 26 overs viel het zesde wicket bij de stand van 71, maar daarbij raakte VVV-bowler Mohmand dusdanig geblesseerd aan de enkel, dat hij niet verder kon en zich liet vervangen; de enige legitieme reden om een speler te wisselen, volgens de cricketregels.

Ajax kwam hierna niet meer in de wedstrijd, zag de tegenstander soms eenvoudig wickets pakken en ging 143 all out. Maar daarmee was het nog niet gedaan. Uit het scoreboek bleek dat Mohmand onder een andere naam had gespeeld. Ook had hij zijn blessure gesimuleerd, want een uur later stond hij in Schiedam met zijn Pakistaanse T20-team Peshawar Badshahs in de finale van de PCL Nederland. De nederlaag van Ajax tegen VVV zal hierdoor nog een staartje krijgen.

Ajax aan bat: Bindra 25, Scammell 20, Lamba 19, Milde 16, Koppejan 15, Khan 12.

Ajax bowlers: Scammell 2/16/7, Bindra 2/41/10, Brouwer 2/48/10, Yates 1/47/9.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.