Kapsalon Yes vreest ’no’ van gemeente Leiden

© ANP

Loman Leefmans

Kapsalon Yes aan de Leidse Haarlemmerstraat 168 moet daar verdwijnen. Want een kapper is geen winkel en op de Haarlemmerstraat mogen alleen winkels komen, zo redeneert de gemeente.

„We hebben 200 salons in 150 plaatsen, maar dit is ons nog nooit overkomen”, aldus een verbijsterde Yes-directeur Mareno de Kort.

Yes is een grote kappersketen die door heel Nederland is verspreid. In mei 2015 werd ook aan de Leidse Haarlemmerstraat een filiaal gevestigd. En dat is een zeer succesvolle zaak geworden, meldt De Kort. De verhuurder van het pand noch de gemeente heeft de afgelopen twee jaar verteld dat de Haarlemmerstraat eigenlijk verboden terrein is voor kappers. Dat kwam toevallig aan het licht toen Yes bij de lokale overheid een vergunning aanvroeg voor een nieuwe lichtreclame aan de gevel.

„We zitten in vrijwel alle steden in de hoofdwinkelstraten. Dat wordt in veel plaatsen juist toegejuicht, omdat er een tendens is dat kappers steeds meer aan huis werken, in de buitenwijken. Wat ons nu in Leiden overkomt, is echt uniek.”

Als de gemeente voet bij stuk houdt, gaat Yes ook echt verdwijnen. „Dan komen acht mensen op straat te staan en staat er weer een winkel leeg” , voorspelde De Kort. Hij vraagt daarom aan de gemeenteraad om zijn salon te gedogen of een list te verzinnen. Het oostelijk deel van de Haarlemmerstraat, voorbij nummer 173, wordt niet langer als officieel winkelgebied aangemerkt. Daar mogen zich dus wel kappers zetelen. „Misschien kan dat gebied nóg drie panden opschuiven, dan vallen wij er ook onder”, zo geeft De Kort een voorzetje.

Of er daadwerkelijk een list wordt verzonnen of dat Yes zijn boeltje moet pakken, wordt later dit najaar bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.