Zwaartekrachtsatelliet ESA is klaar voor vertrek

LISA Pathfinder. artists impression ESA

Wilfred Simons
Noordwijk

Ruimtevaartorganisatie ESA bereidt de lancering voor de LISA Pathfinder, een satelliet waarmee astronomen zwaartekrachtgolven willen meten.

Het bestaan van zulke golven, die moeten ontstaan tijdens gigantische explosies, botsingen van zwarte gaten of rondom neutronensterren die snel om elkaar heen draaien, is in 1916 voorspeld door Albert Einstein. Op aarde is het echter vrijwel onmogelijk om zwaartekrachtgolven te registreren.

LISA Pathfinder heeft een instrument aan boord dat dit wel moet kunnen. ESA stuurt de satelliet na de lancering naar het Eerste Aarde-Zon-Lagrangepunt, waar de zwaartekracht van zon en aarde precies gelijk zijn. Het meetinstrument bestaat uit twee blokjes van een platina-goudlegering met daartussen een laserstraaltje. Als een zwaartekrachtgolf het instrument passeert, brengt dat de laserstraal in trilling.

Zwaartekrachtgolven

Speciaal voor ESA ontwikkelde NASA's Jet Propulsion Laboratory in Californië microstuurraketten die de satelliet zeer precies in het Langrangepunt kunnen houden.

De satelliet wordt in november vanuit Frans Guyana gelanceerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.