Mannen niet welkom in gemeentehuis wegens Internationale Vrouwendag

LD Politiek Live
Leiden

,,Mannen dit weekend actief geweerd uit het stadhuis vanwege internationale vrouwendag?”, twitterde Frederik Zevenbergen maandagochtend. Dat schoot de liberale politicus in het verkeerde keelgat. Zijn fractie ,,stelt aanstaande donderdag vragen in de raad”. En ook D66 wil weten waarom een publiek gebouw niet voor alle seksen toegankelijk is.

Wat is het geval? In een mailtje aan de fractie beklaagde een Leidenaar zich over het feit dat hij zondag het gemeentehuis niet in mocht. Binnen vierden ruim tweehonderd vrouwen alvast de Internationale Vrouwendag. Zonder hem.

Discriminatie

Dat was toch discriminatie en, erger: ontzegging van de toegang tot een publiek gebouw. De man, reageert Akke Timmermans (organisator van de dag en voorzitter van Stichting Vrouwennetwerk) had geen kaartje, het gebouw is normaliter op zondag gesloten, dus wat nou openbaar en: hij probeerde vorig jaar precies hetzelfde. Ook zonder succes.

Deurbeleid

Het deurbeleid is namelijk al vier jaar achtereen hetzelfde: mannen mogen helpen en de dag ondersteunen, mannen mogen op uitnodiging best even komen kijken, maar snel geldt: d’r uit! ,,Waarom zouden die trouwens willen komen?”, vraagt Timmermans zich hardop af. ,,Ik vind de afwezigheid van mannen logisch. Mannen zijn op zo’n feestelijke dag een belemmering voor de beleving. Er zijn veel vrouwen die zich in de aanwezigheid van mannen niet vrij voelen. Mogen ze ook een keer per jaar zichzelf zijn?”

Positieve discriminatie

Het stadhuis als locatie voor een exclusief vrouwenfeest noemt Timmermans daarvoor ,,een logische keus”. ,,Alle functies zijn in het pand en het ligt centraal.” En: het stadhuis is van iedereen in de stad, dus ook voor vrouwen, redeneert zij. ,,Positieve discriminatie gaat nu eens niet over wat ons anders maakt, maar wat ons vrouwen bindt. De tijd voor mannen komt nog wel: op een andere plek en onder andere verhoudingen.” En daar zijn VVD en D66 het nog niet mee eens en daarom volgen donderdag tijdens de gemeenteraad vragen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.