Extra bescherming voor korfslak en meervleermuis

Marieta Kroft
Wassenaar

Twee zeldzame diersoorten die voorkomen in Meijendel en Berkheide krijgen de komende jaren extra bescherming: de nauwe korfslak en de meervleermuis.

Het slakje, ter grootte van een zandkorrel, gedijd bij populieren, maar voelt hij zich ook goed in het half open duinlandschap. Daar is de aanpak dan ook vooral op gericht. Op de helft van de bijna 3000 hectare grote natuurgebied tussen Den Haag en Katwijk kan het diertje voorkomen.

De meervleermuis overwintert in bunkers. De bescherming is vooral gericht op een ongestoorde winterslaap. De toegangsdeuren worden hufterproof gemaakt, zodat onbevoegden er niet naar binnen kunnen.

,,Bij iedere inbraak schrikt een meervleermuis wakker’’, zegt boswachter Mark Kras. ,,Wordt hij tijdens een winter vaker dan vijf keer wakker, dan kost dat te veel energie en sterft hij.’’

Deze en meer maatregelen voor het natuurbeheer tot 2022 van Meijendel & Berkheide staan in het ontwerp-beheerplan dat tot 17 juni ter inzage ligt. Het rijk wees het natuurgebied in 2013 aan als Natura-2000-gebied. Daar hoort een beheerplan bij.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.