Rijnsburgers niet enthousiast over omgekeerd inzamelen

Afvalberg.

Afvalberg.© Archieffoto

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Het nieuwe afvalsysteem dat de gemeente Katwijk wil invoeren, kan nog niet op veel enthousiasme rekenen. Vooral Rijnsburgers zien ’omgekeerd inzamelen’ niet zitten. ,,We zijn net van die rolcontainers in de achtertuin af en dat bevalt heel goed’’, zei een inwoner donderdag in de raadsvergadering.

Bij de methode ’omgekeerd inzamelen’ wordt gft (groente-, fruit- en tuinafval) en pmd (plastic, blik en drinkpakken) aan huis opgehaald. Bewoners moeten restafval, waarvoor per zak een bedrag moet worden betaald, naar een ondergrondse container brengen.Het idee is dat afval zo beter wordt gescheiden.

Een groep Rijnsburgers maakte donderdag van de gelegenheid gebruik de raad te overtuigen dat het een slecht plan is. Ze zijn erg tevreden met de ondergrondse containers in het dorp. Daardoor staan in de tuin geen volle bakken meer die voor stankoverlast zorgen. Verder wezen ze erop dat rolcontainers de kans op vandalisme vergroten en dat sommige straten veel te smal zijn voor een vuilniswagen. Bovendien vinden ze de aanschaf van plastic bakken slecht voor het milieu.

De gemeenteraad praat binnenkort verder over de afvalmethode.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.