Appartementen aan Os en Paardenlaan

De beoogde binnenplaats van het complex.© afbeelding architectenbureau van schagen

Loman Leefmans
Leiden

Op de hoek van de Leidse Os en Paardenlaan en de Bielsenstraat moet een wooncomplex verrijzen van negen meter hoog, met 22 appartementen en een binnenplaats met tuin.

Tenminste, dat is het voorstel van de projectontwikkelaar Van Ettekoven Holding uit Hollandsche Rading. Een eerder plan voor die plek in het oostelijke deel van de wijk Noorderkwartier werd vier jaar geleden door de gemeente afgekeurd. Het toenmalige voorstel voor een nieuwe pand met 37 studentenkamers vond de lokale welstandcommissie wat al te dol.

Het buurtje rond Os en Paardenlaan, nabij Herensingel en Kooilaan, bestaat namelijk hoofdzakelijk uit laagbouw. Op de hoek met de Bielsenstraat staat een bedrijfsverzamelgebouw dat dateert uit 1955 en waarin in de afgelopen jaren diverse kleine firma’s hebben gezeten. In 2014 opperde de Van Ettekoven Holding het plan om er studentenkamers van te maken, maar dat voorstel redde het niet.

Nu ligt er een ontwerp voor een complex van twee verdiepingen met 22 appartementen die variëren tussen de 35 en 55 vierkante meter per stuk. Het geheel is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van Schagen. Het is inmiddels ambtelijk goedgekeurd en ook demissionair bouwwethouder Paul Laudy (VVD) ziet het zitten.

Juridisch en planologisch hebben de betrokken partijen er nog een hele kluif aan omdat onder meer het bestemmingsplan moet worden aangepast en vergunningen getoetst. Zoals de gemeente dat wenst met het oog op de duurzaamheid, komen er in ieder geval geen gasleidingen in het nieuwe complex en worden warmtepompen en zonnepanelen gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Voor buurtbewoners wordt binnenkort een informatiebijeenkomst belegd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.