Ehrenfesthuis in ere herstellen

Binnert Glastra
Leiden

Het was ooit het brandpunt van geleerdheid in de wetenschappelijke wereld. De plek waar Einstein, Bohr en vele Nobelprijswinnaars logeerden, pianospeelden en levendige debatten hielden. Of het voormalig woonhuis in Leiden van de familie Ehrenfest aan de Witte Rozenstraat 57 in de toekomst weer zo’n functie kan hebben, was dinsdagmiddag onderwerp van een symposium in Museum Boerhaave.

De Russische wiskundige Tatjana Afanasjeva, vrouw van Paul Ehrenfest, ontwierp het huis in 1913. De woonkamer werd ingericht met een groot krijtbord voor de ’colloquia’, bijeenkomsten die de familie organiseerde voor vooraanstaande geleerden waarmee zij bevriend waren.

Corpsmeisjes

Na de tragische dood van Ehrenfest - hij pleegde zelfmoord in 1933 - is het huis in de familie gebleven en bewoond door negen corpsmeisjes. De huidige eigenaar en bewoner kocht het in de jaren ’70, maar wil binnenkort verhuizen.

De Universiteit heeft interesse om het gebouw te kopen, vertelt Han Meeter. ,,Maar ze wil eerst weten of dat zinvol is en wat ze ermee kan.’’ Projectbureau Meeter onderzoekt daarom de toekomstmogelijkheden voor het Ehrenfesthuis.

Meeter: ,,We vragen deskundigen van allerlei pluimage hoe zij het pand zien. ’Culturele waardebepaling’, in vaktermen.’’ Ook bekijkt hij hoe andere beroemde huizen gebruikt worden.

Gouden tijd

Het symposium van dinsdagmiddag is deel van het onderzoek. Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave, en gastheer van de bijeenkomst:

,,Ik denk dat het Ehrenfesthuis zo dicht mogelijk bij de originele functies moet blijven. Op de begane grond vonden vroeger de colloquia plaats. Levendige debatten waarbij studenten en grote wetenschappers uitgenodigd waren. Zoiets zou je er weer kunnen doen.’’ Voor zijn museum zou van Delft er graag lezingen organiseren. ,,Of exposities over de gouden tijd van wetenschap, die zich toen afspeelde.’’

Handtekeningen

,,Het leuke is dat de geschiedenis in het Ehrenfesthuis zo aanwezig is’’, vindt van Delft. ,,De gewoonte was dat gasten hun handtekening op de muur van de gang bij de logeerkamer plaatsten. Je vindt er de krabbel van Einstein en een heel aantal Nobelprijswinnaars. Dat gedeelte van het huis kan bijvoorbeeld weer een onderkomen worden voor gasthoogleraren.’’

Een nut voor de Universiteit als onderkomen voor gasten en een functie voor wetenschap dus. ,,Het huis was het brandpunt van geleerdheid in die tijd. Dat moeten we er weer terugbrengen’’, zegt van Delft stellig. ,,Het idee is inderdaad om vanuit de geschiedenis iets vergelijkbaars te doen’’, vertelt Meeter.

,,Nostalgie is voor de Universiteit geen reden om er geld in te stoppen. Het moet kunnen voldoen aan een behoefte.’’ In de komende maanden moet blijken of het Ehrenfesthuis weer de spil van internationale wetenschap kan worden die het ooit was.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.