Plesmanlaan ’levenslink’

Loman Leefmans
Leiden

Hoe de Plesmanlaan in Leiden er in de toekomst ook uit komt te zien, gemeente en politie moeten nú al wat doen aan de snelheid van passerende auto’s. ,,Want het is er levenslink.’’ Dat betoogde een buurtbewoner tijdens een informatiebijeenkomst over een van Leidens voornaamste toegangswegen.

De gemeente heeft grote plannen voor de Plesmanlaan. De lange laan gaat deel uitmaken van een ringweg rond Leiden. Daarom wordt nu al een tunnel aangelegd bij de Haagse Schouwweg en het Bio Science Park.

Verderop, bij Vondellaan en Naturalis, moeten over een paar jaar nog twee tunnels óver de toegangsweg komen. Ook het kruispunt bij de Schipholweg, vlak voor het voormalige belastingkantoor, wordt verbreed. Waardoor uiteindelijk het verkeer zonder al te veel stoplichten en ander oponthoud op de Plesmanlaan kan doortuffen.

De Plesmanlaan blijft ook in de nieuwe, deels verdiepte vorm, een weg met twee brede, glad geasfalteerde rijstroken per richting. Nu en in de toekomst mag er maar vijftig kilometer per uur worden gereden.

Dit terwijl de weg door vorm, ondergrond en lengte nadrukkelijk uitnodigt om het gas wat dieper in te drukken. ,,Nu wordt op delen zelfs tegen de honderd kilometer per uur gereden. Daar kan en moet nú al wat aan gedaan worden’’, zo luidde de klacht uit de zaal die werd begroet met instemmend geknik van veel andere aanwezigen.

Navraag leert dat de gemeente Leiden bij zowel de lokale politie (extra controles) als bij het Rijk (flitspalen) de verkeerssituatie van de Plesmanlaan nadrukkelijk onder de aandacht gaat brengen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.