Ergernis over kleedhokken De Vliet

Loman Leefmans
Leiden

In zwembad De Vliet is aan handtekeningenactie gestart om twee dichtgetimmerde kleedruimtes weer in de oude staat terug te brengen. Volgens de gemeente zijn de afscheidingen er gekomen vanwege de privacy.

Enkele vaste bezoekers van het zwembad beweren dat de betimmering er is gekomen na klachten van allochtone bezoekers. Wat de gemeente weer stellig ontkent. ,,Dat één bepaalde groep er wellicht meer baat bij heeft, doet niet af aan het feit dat het om de privacy van alle bezoekers gaat’’, aldus een woordvoerster.

Het zwemcomplex aan de Voorschoterweg heeft kleine gesloten kleedhokjes en twee grote open verkleedgedeelten. Die twee zijn onder meer bedoeld voor groepen jongeren en ouders met kleine kinderen. Bij aanvang van het huidige zwemseizoen, bleken de half open kleedhokken, die dateren uit de jaren zestig, met witte platen te zijn dichtgetimmerd. ’Ronduit lelijk’, luidde het oordeel van de Vrienden van De Vliet in een brief.

Biek Teeuwisse treedt vaker op als woordvoerster van de Vrienden. ,,Onze club is niet zo gestructureerd. Wie zich een vriend voelt, mag zich een vriend noemen. En een van die vrienden heeft nu lijsten opgehangen waar bezoekers hun handtekening op kunnen zetten.’’

Ook Teeuwisse oordeelt negatief over de bouwkunsten die in opdracht van de gemeente zijn uitgevoerd. Ze spreekt van ’een gevangenis’. Dat de platen er zijn gekomen op uitdrukkelijke aandrang van allochtone bezoekers, is haar niet bekend. ,,Dat stond in ieder geval niet in de brief die wij kregen van de gemeente, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen dat mensen uit schuchtere culturen moeite hebben met die kleedruimte. Want als je echt wilt, kun je er naar binnen kijken. Maar wat ook de aanleiding is, het had op een heel andere manier moeten worden opgelost.’’

Bedoeling

Andere Vrienden, die anoniem reageren, zijn beduidend minder genuanceerd dan Teeuwisse. Zij zien het dichttimmeren als ’het zoveelste bewijs’ dat de gemeente wel erg veel rekening houdt met allochtonen.

In een reactie meldt de gemeente dat er geen sprake is van ’dichttimmeren’, maar het zicht is wel verdwenen ’en dat was ook de bedoeling’.

Verder meldt Leiden dat in deze tijd van smartphones mét camera, de privacy ontbrak in de twee grote kleedkamers. Bovendien is de aanpassing gedaan ’voor alle bezoekers van zwembad de Vliet en niet gericht op één specifieke doelgroep’. Het is nog onduidelijk of de gemeente vatbaar is voor de handtekeningenactie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.