Oorlogsmonument bij ’Soldaat van Oranje’ onthuld

Katwijk

Onder grote publieke belangstelling werd maandag in de theaterhangar van ’Soldaat van Oranje’ bij Katwijk het zogenoemde V-monument onthuld.

Het kunstwerk is een V van plexiglas gevuld met zestig voorwerpen. Alle spullen hebben een verwijzing naar gebeurtenissen in de oorlog. Zo zijn er onder meer persoonsbewijzen te zien, sigaretten die vanuit Londen boven Nederland werden gedropt en een olielamp die licht bood in een schuilkelder. Alle spullen zijn beschikbaar gesteld door mensen die de oorlogsherinneringen van zichzelf en hun familie op deze manier willen delen.

Het monument werd onthuld door de 97-jarige Engelandvaarder Eddy Jonker. Hij kreeg hierbij assistentie van scholieren van basisschool De Dubbelburg uit Valkenburg, die school heeft het monument geadopteerd.

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, hield hierbij een toespraak waarin ze benadrukte hoe belangrijk het is om verhalen uit de oorlog door te vertellen. „Zodat we nooit vergeten wat er is gebeurd.” Ze vertelde vooral getroffen te zijn door de pop die in het monument te zien is. „Die bood troost aan een meisje dat bij een bombardement alles wat kwijtgeraakt. Daarom is deze pop voor haar heel belangrijk geweest. Ik begrijp dat, want ik had zelf als kind ook zo’n pop die veel voor me betekende.”

De V van het monument verwijst onder meer naar vrijheid, verzet, vriendschap en vrede. Het monument is een initiatief van de musicalproducent. Die bood het al aan de gemeente Katwijk aan, zodat het in de toekomst na de laatste voorstelling van de musical ook weer een respectvolle plek krijgt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.