Storm zit snoepdropping dwars

Marieke den Boer
Rijnsaterwoude

Het is al decennialang een begrip in Rijnsaterwoude: eens in de vijf jaar een voedseldropping. Heel het dorp kijkt er reikhalzend naar uit, maar deze keer kan het feest op Bevrijdingsdag niet doorgaan. De weersomstandigheden laten het niet toe om met een propellervliegtuig het luchtruim te kiezen.

Omroeper Bas Rotteveel van de Oranjevereniging Rijnsaterwoude brengt even voor half drie het slechte nieuws. Piloot Gerard Temme (63) krijgt van de luchtverkeersleiding op Schiphol geen toestemming om op te stijgen. ,,Met windkracht 9 is het niet verantwoord om een klein, licht vliegtuig te laten vliegen'', verklaart Temme over de telefoon vanaf het vliegveld. ,,Heel jammer voor de mensen, maar veiligheid gaat boven alles.''

Om de vijf jaar worden de voedseldroppingen herdacht, waarmee de Britten en de Amerikanen ons land in het voorjaar van 1945 met bommenwerpers voorzagen van voorraden. Dat gebeurde ook bij het Braassemermeer. Het tafereel wordt op een speelse wijze nagebootst door snoepzakjes aan parachuutjes naar beneden te laten vallen.

Die traditie, bedacht door een Leimuidense dokter, heeft Temme nieuw leven ingeblazen. De testvlieger van beroep, drie keer eerder verantwoordelijk voor de 'snoepregen', stond ook nu al in de starthouding op Lelystad Airport. Maar zijn gehuurde Cessna 172 mag de landingsbaan niet verlaten.

Ook een wedstrijdje sloeproeien is afgelast vanwege de storm. Voor de kinderen valt er op een grasveld achter het oude gemeentehuis nog genoeg te beleven: van een stormbaan tot spelletjes bij Scouting 63 en een 'bootcamp' van Sport en Fitness uit Leimuiden.

Een populaire attractie is de DAF YA-328, een artillerietrekker die wordt 'bewaakt' door Alphenaar Bert van Egmond. De allerkleinsten mogen eventjes achter het stuur van de militaire vrachtwagen. ,,De dienstplicht zou van mij wel terug mogen. Om de jeugd een beetje discipline bij te brengen'', vindt Van Egmond, vrijwilliger bij de Landmacht.

Terwijl de Alphense Reddingsbrigade een oogje in het zeil houdt op zwemmende kinderen in de ondergelopen schaatsbaan van IJsclub De Eendracht, vermaakt Eke van Klink (8) zich met een groot ruilspel. ,,Ik heb allemaal spulletjes gestolen bij boeren'', zegt ze met een grijns, verwijzend naar de spelregels.

Ritchie van den Hoek (12), die kletsnat uit het water komt, vindt het jammer dat de voedseldropping niet doorgaat. ,,Daar had ik wel zin in. Nu moeten ze het maar op een andere dag doen.''

Zijn wens gaat hoogstwaarschijnlijk in vervulling: de Oranjevereniging hoopt de dropping op dinsdag 19 mei alsnog te houden. Als het weer meewerkt.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.