Bij de trainer van vv Leiden borrelt het altijd

Gertjan van Geen
Leiden

In zijn eerste jaar bij vv Leiden is de eerste prijs in de vorm van een periodetitel binnen. Voor Cees van Tongeren is het seizoen eigenlijk al geslaagd, maar eenmaal in de nacompetitie met een leuke derde klasse in het vooruitzicht wil hij uiteraard meer. Zaterdag zette vv Leiden de eerste stap door Bergambacht met 3-0 het nakijken te geven.

De eindstand staat bij rust al op het scorebord, na een eerste helft om de vingers bij af te likken. De thuisclub speelt vrijuit en ziet veel lukken. Bergambacht, vierde in de vierde klasse C, denkt Leiden op te kunnen vangen en van daaruit zijn snelle mensen in stelling te kunnen brengen, maar komt van een koude kermis thuis.

Al in de negende minuut laat linkerspits Erik Bakker van een meter of 20 een schot los dat via de onderkant van de lat in de verre hoek achter de Bergambachtse keeper belandt.

Van Tongeren ziet het grijnzend aan. Een tiende van een seconden daarvoor adviseert hij de rappe Bakker luidkeels de actie te maken, omdat er zo veel ruimte ligt. ,,Eigenlijk doet hij het helemaal verkeerd, maar hij zit er lekker in’’, grapt hij.

Van Tongeren is het meelevende en becommentariërende type. Hij sluit zich daarbij niet af voor de buitenwereld. Sterker: hij betrekt de toeschouwers er volop bij. Om het gesprek net zo makkelijk weer af te kappen als de actualiteit daar om vraagt.

En dat is ongeveer twee keer per minuut. Van Tongeren zit geen moment rustig, ook al heeft hij net een knie-operatie achter de rug. Als Mitchell Hage twee keer de lat raakt bijvoorbeeld. Of als Roland Middelkoop na een lachwekkende kluts de 2-0 binnen tikt. En als Hage vlak voor rust uiterst koel de bal langs de keeper sleept en in de verre hoek schept. Ongeacht of Middelkoop het laatste tikje heeft gegeven, kent Van Tongeren de 3-0 aan Hage toe. ,,Dat verdien je, Mitch’’, voegt hij hem toe als Hage bekent het niet zeker te weten.

In de tweede helft kan Van Tongeren niet rustig achteroverleunen, zelfs nu de stand daar aanleiding toe geeft. Dat komt door de nonchalance die in zijn ploeg is geslopen. Bergambacht vecht voor z’n laatste kans, Leiden leunt te opzichtig en is niet scherp meer. Ivo Nolet (,,hij staat achterin om een beetje voetbal in te brengen, niet omdat hij de beste verdediger is’’) bezorgt hem bijkans hartkloppingen als die bij zijn man wegdraait zonder rugdekking. Zeker omdat het in de eerste helft twee keer fout is gegaan. Van Tongeren is de eerste om het Nolet te vergeven. ,,Ik deed het als speler ook. Mijn keeper vervloekte me erom.’’

Hoewel de bezoekers zeker recht hebben op een doelpunt, valt die niet en zo heeft vv Leiden een prima uitgangspositie als het volgende week bij Floreant op bezoek gaat. Een zege op de herkanser uit de derde klasse volstaat om te promoveren. Van Tongeren, tot slot: ,,Ik ga ervan uit dat we het halen. Zo niet, dan zijn de doelstellingen gehaald.’’

vv Leiden: Meyers; Dieke, Fokkema, Nolet (84. Donders), Schreuder, Hamelink (55. Van der Meel), Hage, Devilee, Middelkoop (66. Van Heusden), Sjaardema, Bakker.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.