De pupil van Kickers ’69 zag de nederlaag aankomen

Mart Spierdijk sportredactie@leidschdagblad.nl
Leimuiden

Voor het eerst dit seizoen verloor koploper Kickers’69. In een veredelde derby van de vierde klasse was Warmunda, dat ook al elf wedstrijden op rij won, te sterk. Alleen de pupil van de week had dat zien aankomen: 0-2.

De mooiste eigenschappen van de vierde klasse zijn meestal niet op het veld terug te vinden. Althans, niet in de negentig minuten dat het erom draait. Het zijn de clubs met de soms aandoenlijke sportparken, het bovengemiddelde relativeringsvermogen en de vaak sympathieke derby’s die de lagere klasse kleuren. Kickers’69 is daar een prachtig voorbeeld van.

Zo wordt voorafgaand aan de topper in de bestuurskamer de degradatie van de thuisploeg uit de derde klasse vorig seizoen nog even vakkundig recht gepraat. ’Eigenlijk zijn we precies op het juiste moment gedegradeerd’, klinkt het aan tafel. ’Volgend seizoen komt er de fusie met West 1 en wordt er een vijfde klasse gevormd. Dan zitten wij daar weer verder vandaan, want het moet gek lopen willen we geen kampioen worden’, wordt er uiteindelijk geconcludeerd. Even komt er nog een weerwoord: ’Het is wel zonde van al die derby’s die we dit seizoen missen.’ ’Ach, dan noemen we dit toch ook een derby’, wordt er makkelijk gepareerd. Iedereen tevreden .

Speciaal voor de enige ’derby’ van het seizoen heeft supportersvereniging ’De Twaalfde Man’ van Kickers daarom de handen uit de mouwen gestoken. Alle sponsors zijn uitgenodigd en in de rust wordt er gratis snert uitgedeeld. Ook is er een programmaboekje in elkaar geknutseld waarin de pupil van de week aan een diepte-interview wordt onderworpen. ’Ben je wel eens naar Kickers 1 komen kijken?’, is de eerste vraag. ’Een keer’, is het antwoord van Per. Op de vraag wat het eerste team volgens hem beter kan doen, is hij nog stelliger: ’Winnen.’

Er is altijd ruimte voor verbetering, zelfs voor een team dat dit seizoen nog niet verloren heeft, moet de linkshalf van de E4 hebben gedacht. En daar is zondag geen speld tussen te krijgen. Op een moeilijk bespeelbaar veld lijkt de ploeg van trainer Delano Snijders op de tweede 0-0 van dit seizoen af te stevenen. ,,Daar was het wel een wedstrijd voor. We gingen al te snel mee in het fysieke spelletje dat zij willen spelen’’, vindt Snijders. Toch kan Kickers vlak na rust op voorsprong komen als een voorzet van rechtsback Jorn de Hollander voor de voeten van Thijs van der Hoorn komt, maar Warmunda-doelman Arthur van Dam ligt in de weg.

De grootste kansen zijn echter voor de bezoekers uit Warmond. Vlak voor de thee hebben Nick Smith en Benjamin Thornton de 0-1 op hun schoen. Twee keer een goede actie, maar een matige afronding.

Dan, in de 80ste minuut, dient zich toch een schaarse charme van de vierde klasse op het veld aan. De voormalige Ter Leedetandem Patrick Alkema en Dennis Kramer, beiden 39 jaar, breekt de ban. Een voorzet van voorzet van Alkema wordt door Kramer onberispelijk, tegendraads binnen geknikt: 0-1. Even later beslist Smith de wedstrijd.

,,Ik denk dat dit een terechte uitslag is. In de eindfase werd het een slijtageslag en toen waren wij het sterkst’’, vindt Warmunda-trainer Alan Campfens. ,,Het is verder een bevestiging van wat we de laatste tijd laten zien. Zowel op de training als op zondag. We kunnen voorzichtig omhoog gaan kijken’’, gaat hij verder.

Aan de andere kant maakt Snijders zich nog weinig zorgen: ,,Dit kan geburen. We hebben nog vijftien punten voorsprong. Dat geven we echt niet zomaar weg.’’ Alhoewel Per uit de E4 daar vast anders over denkt.

Kickers’69: Tent, De Hollander, Van Vliet, Bakker, De Rijk, Van Dijk, Mollers, Van der Hoorn, Van den Berg, Castenmillers (72. Broers).

Warmunda: Van Dam, Solleveld, Zierikzee, El Kourami, Arnst, Kest, Esman, Kramer (85. De Taeye), Thornton (73. Kalkema), Smith, Winkelman.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.