Inwoners Katwijk praten mee over plan snelle buslijn R-net

R-netbus Arriva Zoetermeer-Leiden.© Archief

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Ingrijpende verkeersmaatregelen voor de aanleg van de busverbinding R-net door Katwijk zijn voorlopig van de baan, maar het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) gaat er korte termijn wel komen.

De gemeente Katwijk en provincie Zuid-Holland hebben deze zomer naar aanleiding van extra onderzoek een aangepast plan gemaakt dat in juli naar buiten is gebracht.

Op maandag 6 november kunnen inwoners tijdens een informatiebijeenkomst vragen stellen over de maatregelen.

De eerste plannen in 2015 voor de snelle buslijn tussen Leiden en Katwijk zorgden in de kustplaats voor flink verzet van inwoners, onder andere van het burgerinitiatief Katwijk Smart Village (KSV) dat zelf de verkeerscijfers nog eens onder de loep nam.

Ook de gemeente en provincie besloten nog eens goed naar de verkeersprognoses te kijken. Daaruit blijkt dat het verkeer pas in 2025 en 2030 zodanig toeneemt dat grote maatregelen moeten worden genomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kruispunten met stoplichten op de Koningin Julianalaan zijn daarom nu nog niet nodig, maar over tien jaar mogelijk wel.

De gemeente was in juli nog voornemens de rotonde bij de Biltlaan-Rijnsoever te verwijderen, maar wil met bewoners onderzoeken of er wellicht toch nog andere oplossingen zijn.

De locatie van een fietstunneltje, dat onder de Zeeweg moet komen, wordt in samenspraak met buurtbewoners vastgesteld.

Voor een bushalte op het Vuurbaakplein gaat de gemeente ook in gesprek met omwonenden. Het idee was om daar een verkeerslus te maken, maar bewoners zien dat niet zitten.

De nieuwe buslijn gaat naar verwachting in 2020 rijden. De informatiebijeenkomst is van 19.00 tot 21.00 uur in de Ontmoetingskerk aan Nieuwe Duinweg 64 in Katwijk.

Meer informatie is te vinden op www.katwijk.nl/hov

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.