Cricketers Ajax behouden koppositie dankzij eenvoudige zege

De cricketers van Ajax kunnen dit seizoen vooralsnog na elke wedstrijd juichen.

De cricketers van Ajax kunnen dit seizoen vooralsnog na elke wedstrijd juichen.© Foto Hielco Kuipers

Pieter van der Vliet
Leiden

Dankzij een eenvoudige overwinning op Olympia blijft Ajax lijstaanvoerder in de overgangsklasse B. De thuisclub won op de Kikkerpolder met zeven wickets.

Het gaat goed met het vlaggenschip van Ajax. Dat ligt op koers voor een kampioenschap en promotie naar de eerste klasse. En dat is waar de club naar snakt. De prestaties op het veld zijn zonder meer goed te noemen, weet ook captain Muzamal Iqbal. ,,We hebben een goed team dit jaar, dat begrijpt waar het over gaat’’, zei Iqbal na afloop op rustige toon. ,,Daarnaast zijn we in de breedte gegroeid en zie je dat in de prestaties terugkomen. Niet alleen het eerste team, maar ook het tweede team presteert goed, dus we kunnen meer mensen een kans in het eerste team geven om te laten zien wat ze kunnen. Dat is voor ons heerlijk werken en het houdt iedereen scherp. We hebben nu veel goede bowlers en leveren we geen kwaliteit in bij wissels. Ook aan bat laat iedereen zien waar het dit seizoen om gaat, en dat is goed cricket spelen en blijven winnen. We hebben het potentieel in huis om dit jaar kampioen te worden en het zou zeer slordig zijn als dit niet lukt.’’

Precies op de helft van het seizoen staan de Oegstgeestenaren ongeslagen bovenaan en wachtte ze een eenvoudige klus die Olympia heet. De hekkensluiter uit Gouda is vooral een enthousiast team, maar geen partij voor Ajax dat met een aangepaste equipe opende met bowlen.

Bart Kooistra startte met Iqbal geconcentreerd aan de wedstrijd en hield de controle. Toen vervolgens Quincy Brouwer en Sunil Lamba werden ingezet, begon het Goudse bolwerk te kraken, want de wickets vielen snel. Binnen tien overs stond de teller op vier wickets tegen slechts 29 runs. Dat beeld bleef onveranderd. Olympia probeerde het wel, maar Ajax speelde goed, maakte weinig fouten en hield het veld onder controle. Na 33 overs viel het laatste Goudse wicket voor een totaal van 106 runs.

Bij de start van de tweede rondgang dreigde even regen roet in het eten te gooien. Oponthoud of zelfs een staking van de wedstrijd zou de ongeschonden status van Ajax in gevaar brengen, maar gelukkig kwam het niet zo ver.

De thuisclub ging met Lamba en Amitoz Bindra aan het werk op jacht naar runs. Na een moeizame start begon het te lopen en snel kwamen de benodigde runs op het scorebord. Ajax speelde gecontroleerd de wedstrijd uit en kwam na 26 overs op een totaal van 107.

Dat alles onder het toeziend oog van voorzitter Frits de Jongh. Hij geeft niet alleen leiding aan de cricket-afdeling van de club, maar is altijd even fanatiek bij de wedstrijden van het vlaggenschip aanwezig. Ook hij is er van overtuigd dat dit jaar zijn club weer terugkeert naar de eerste klasse. ,,Toen ik aantrad als voorzitter, baalde ik als een stekker toen op de laatste speeldag Ajax, nota bene op eigen veld, degradeerde. Maar na een paar jaar in de overgangsklasse is de tijd nu rijp voor promotie. De club is er aan toe en stiekem hoop ik dat in ons jubileumjaar dat ook lukt. Straks op ons nieuwe complex hebben wij veel meer te bieden. Dat is sportief gezien goed voor de club en voor de sport.’’

Ajax bowlend: Q. Brouwer 3/35/7, M. Iqbal 2/15/4, S. Lamba 2/15/6.

Ajax aan bat: S. Lamba 50, T. Milde 19, A. Bindra 10, G. Connor 9 n.o., J. Kooistra 9 n.o.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.