Celstraf én vrijspraak voor overval snackbars Leiden

Aad Rietveld
Leiden

Leidenaar Nour A. (33) is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de overval, eind juni 2013, op snackbar Plein 10 in de Stevenshof.

Zijn neef Mohamed A. (28), die Nour en een derde persoon naar station De Vink had gereden, is vrijgesproken. De rechtbank meent dat er weliswaar sterke aanwijzingen zijn dat deze man medeplichtig is aan de overval, maar dat daarvoor geen overtuigende bewijzen zijn. ,,Zo kan op basis van het dossier niet worden vastgesteld dat de verdachte in de snackbar is geweest of op de uitkijk heeft gestaan.’’ Het openbaar ministerie eiste twee weken geleden nog drie jaar gevangenisstraf tegen Mohamed A.

In de zaak tegen Nour A. waren er wél voldoende bewijzen: hij is herkend op beelden van de bewakingscamera’s en bij hem thuis is een zelfde capuchonvest gevonden, dat ook door één van de overvallers werd gedragen. Ook zijn er verklaringen van zijn neef en van zijn ex-vriendin.

De rechtbank sprak Nour A. - overeenkomstig de eis van het openbaar ministerie - verder vrij van een overval op de Hendo in de Leidse Herenstraat, op 17 juni vorig jaar. Er zijn te weinig bewijzen voor. Twee weken geleden bleek het standpunt van de officier van justitie een grote schok voor één van de slachtoffers van die overval, de net nieuwe eigenares van de snackbar die samen met haar vriend nog maar een paar weken in de zaak aan de Herenstraat stond.

De politie is nog steeds op zoek naar een tweede overvaller die op de beelden staat van de overval op Plein 10. Zijn naam is bekend, maar deze verdachte is gevlucht.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.