Oranje

Martijn van Lith

Achter een kleed vol speelgoed staat een hond met een oranje shirt aan. Op zijn oren heeft hij strepen rood-wit-blauw. De man ernaast heeft een voetbalshirt aan (nummer 9, Ruud van Nistelrooij), de vrouw draagt een oranje slinger van bloemen. Ze is in de weer met haar telefoon, haar man sabbelt op een sjekkie. Een oudere heer met een fiets aan de hand informeert naar de prijs van een Dora-rugzakje. Hij biedt de helft en druipt af.

Een paar kraampjes verderop staat een jongetje van een jaar of zes op een trompet te blazen. Wat hij voortbrengt doet nog het meest denken aan ‘Deze vuist op deze vuist’. Als hij na het nummer de trompet wil wegleggen, moedigt zijn moeder hem aan nog een liedje te spelen. Langzaam zet hij het instrument aan zijn mond en bladert hij door de bladmuziek. Na enige tijd herken ik het Wilhelmus, dat abrupt eindigt met een hoestbui. De moeder schenkt de jongen wat ranja in – te koop voor een kwartje per beker.

Ruud van Nistelrooij kijkt tevreden opzij wanneer de jongen zijn trompet opbergt. Hij heeft niet alleen het shirt, maar ook de baardgroei van de echte nummer 9. Een schaduw die al ’s ochtends over de wangen valt, donker als de lucht boven de Breestraat. Hij klemt zijn pak shag tussen zijn benen om van zijn vrouw een blikje bier te kunnen aannemen. Een meisje met een kinderwagen pakt de Dora-rugzak op, bekijkt hem kort en leg hem weer terug. De vrouw stopt haar telefoon weg en legt hoofdschuddend het rugzakje recht. Ze heeft haar nagels oranje gelakt.

Als de eerste druppels op het speelgoed vallen klapt Van Nistelrooij een Heineken-paraplu open. De jonge trompettist bedekt zijn koopwaar met een plastic zeil. De ‘altijd prijs’-grabbelton met het opschrift ‘0,50 cent’ moet het zonder bescherming doen. Een meisje in een prinsessenjurk betaalt een euro en grabbelt 98 keer te weinig. Ze is dolblij met een kindersurprise-ei en een Smurfen-sleutelhanger. Dan ziet ze de Dora-rugzak. Haar moeder schudt het hoofd – ze heeft nu al gegrabbeld. De hond blaft, de druppels worden dikker. De trompetmoeder vraagt haar zoon of hij het Wilhelmus nog eens wil spelen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.