ZZ Leiden mag houten tribunes niet meer gebruiken

Een van de vier mobiele tribunes in de Vijf Meihal. Archieffoto Hielco Kuipers

Een van de vier mobiele tribunes in de Vijf Meihal. Archieffoto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

De publieke belangstelling voor twee oefeninterlands van het Nederlands basketbalteam was afgelopen week groot in de Leidse Vijf Meihal. Toch werden de vier mobiele tribunes niet gebruikt.

Volgens Marcel Verburg, voorzitter van gastheer Zorg en Zekerheid Leiden, waren ze op het laatste moment afgekeurd door de gemeente. Tot zijn verbijstering. ,,Wij hebben een extern bedrijf ingehuurd om ze te laten herstellen. Op grond waarvan ze zijn afgekeurd, weet niemand.’’

De reactie van Verburg leidt tot verbazing bij de gemeente Leiden. ,,Reeds in mei heeft het Sportbedrijf per brief aan ZZ Leiden laten weten dat de tribunes sowieso niet meer mogen worden ingezet in het nieuwe seizoen’’, verklaart een woordvoerster desgevraagd.

,,Vanwege de algehele technische staat van de vier mobiele tribunes en het niet voldoen aan de huidige eisen, is de veiligheid van de bezoekers van de Vijf Meihal onvoldoende gewaarborgd.’’

Eind maart stortte tijdens de drukbezochte eredivisiewedstrijd tussen ZZ Leiden en Rotterdam één van de kleine houten tribunes in. Een tienjarige jongen raakte daarbij lichtgewond doordat zijn been bekneld zat. Cynisch werd links en rechts opgemerkt dat het incident symbool stond voor de staat van de Leidse sportaccommodaties.

Na herstelwerkzaamheden in opdracht van ZZ Leiden werden de bewuste tribunes tijdens de play-offs om het landskampioenschap weer gebruikt tijdens de thuiswedstrijden tegen Donar.

Volgens de woordvoerster van de gemeente is er sindsdien geen nieuwe keuring geweest. ,,ZZ Leiden is eigenaar van de tribunes en het is aan hen om te besluiten of zij er voor kiest om minder toeschouwers toe te kunnen laten dan wel voor aanvang van het nieuwe seizoen zorgt voor vervanging van de tribunes. De oude tribunes mogen hoe dan ook in het nieuwe seizoen niet meer worden ingezet en dienen te worden verwijderd uit de Vijf Meihal. Wij begrijpen dat deze situatie ZZ Leiden voor een lastig dilemma plaatst maar het Sportbedrijf kan en wil geen enkel veiligheidsrisico nemen.’’ (HB)

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.