Leidenaar moet nog even wachten op straf

den haag/leiden

Een 30-jarige Leidse veelpleger moet nog uiterlijk drie maanden wachten voordat hij weet welke straf hij krijgt. In die drie maanden bepaalt de rechtbank of hij tbs krijgt, en zo ja onder welke voorwaarden.

De man wordt onder meer verdacht van een overval op het Total-benzinestation aan de Lammenschansweg.

Op 6 februari dit jaar had de man diesel 'getankt' in een emmer, na een telefoontje van een vriendin die met haar auto op de A4 zonder benzine stond. De pompbediende weigerde echter af te rekenen omdat de brandstof niet in een jerrycan zat. Hierop leegde de man de emmer tegen de glazen scheidingswand tussen de winkel van het pompstation en het kassagedeelte. Vervolgens hield hij er een brandende aansteker bij en riep 'geef me geld, anders steek ik de boel in de fik'. De zaak vloog niet in brand, de Leidenaar vluchtte zonder buit en werd later opgepakt.

De man bevestigde maandag tijdens de rechtszitting dat hij bij de benzinepomp was geweest maar ontkende dat hij een overval wilde plegen. De Leidenaar werd verder verdacht van het stelen van kentekens van auto's in Den Haag, het tanken zonder te betalen, het verlaten van een plaats van een ongeval op de Zijlsingel in Leiden en het stelen van vijf camera's in een vestiging van de Gamma in Leiden. Alleen dat laatste bekende hij volmondig.

De verdachte, met een strafblad van 14 kantjes en een lange geschiedenis van verslaving aan allerlei middelen, zit al zes maanden in voorarrest in Haarlem. Daar is hij inmiddels onderzocht door een psychiater en psycholoog en heeft hij contact gehad met de reclassering. Uit de diverse rapportages blijkt dat hij lijdt aan adhd en een persoonlijkheidsstoornis heeft. Ook is hij impulsief en overziet hij de consequenties van zijn daden niet goed. Een gedwongen behandeling (tbs) met bepaalde voorwaarden wordt dan ook geadviseerd. Welke voorwaarden dat zijn, moet de komende drie maanden worden bepaald. De verdachte zelf wil het liefst zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde kliniek, mede omdat hij per dag 23 uur in zijn cel zit. ,,Ik ben nu zes maanden drugsvrij en wil meteen worden behandeld. Tbs? Daar schrik ik eerlijk gezegd wel een beetje van.''

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.