Medewerkers Mexx Voorschoten geschrokken van faillissement: 'Het ging langzaam bergafwaarts'

Voormalig hoofdkantoor van Mexx in oude zilverfabriek in Voorschoten. Foto: Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Voorschoten

Het viel rauw op hun dak. Medewerkers van modeketen Mexx in Voorschoten reageerden vrijdag geschokt op het nieuws dat het bedrijf failliet is verklaard. De meeste van hen hoorden het via de media.

Het is de dag na het faillissement. Voor de ingang van de financiële afdeling op de Industrieweg roken medewerkers een sigaret. ,,Ik hoorde het van een oud-collega. Je schrikt je kapot’’, zegt een van hen, hij wil liever niet met zijn naam in de krant. Het nieuws kwam voor hem als een totale verrassing. ,,Er wordt hier niks verteld. De communicatie is heel slecht.’’ Ook zijn collega Jerry Pardeshi uit Rijswijk zag het faillissement niet aankomen. ,,Je ziet aan de cijfers wel dat er iets niet pluis is, maar je verwacht het niet.’’ Pardeshi is vroeg naar kantoor gekomen en hoopt meer duidelijkheid te krijgen. ,,Het is raar dat je via de media op de hoogte wordt gebracht.’’

Door de schuifdeuren van het kantoor komt een man. ,,Wilt u bij het hek gaan staan? Ik moet u wegsturen, het is een bijzonder vervelende situatie voor alle medewerkers’’, zegt hij tegen mij.

Zilverfabriek

De Nederlandse kledinggroothandel werd donderdag failliet verklaard. Wat het betekent voor de 500 Nederlandse medewerkers is nog niet duidelijk. Mexx ontstond in 1986 toen Nederlander Rattan Chadha de merken Moustache (voor mannen) en Emmanuelle (voor vrouwen) samenvoegde.

Het zat jarenlang in Voorschoten, waar het zijn hoofdkantoor had in de voormalige zilverfabriek van Kempen en Begeer die voor miljoenen werd verbouwd. In 2008 verhuisde het naar Amsterdam. Toch verdween Mexx nooit helemaal uit het dorp. Het distributiecentrum, dat in het voormalige Leidsch Dagblad-kantoor op de Leidse Rooseveltstraat zat, verhuisde in 1999 naar de Industrieweg in de Dobbewijk en zit daar nog altijd.

Langzaam bergafwaarts

De Leidse Ineke Knoppers maakte het allemaal mee. Ze werkt al 29 jaar met veel plezier voor Mexx. ,,Het is zo’n leuk bedrijf. Het is doodzonde.’’ Knoppers is zichtbaar aangeslagen. Ze is deze ochtend met een dubbel gevoel naar haar werk gekomen. ,,Ik hoop meer te horen en aan de andere kant wil ik ook aan het werk.’’

Haar auto heeft ze buiten het terrein geparkeerd. ,,Voor als de curator opeens beslag op alles legt. Dan heb ik straks mijn auto misschien niet meer.’’ De Leidse las het nieuws donderdag op internet. ,,Ik voelde het al aankomen, ik hoorde verschillende verhalen. Het is langzaam bergafwaarts gegaan. Eigenlijk sinds Rattan Chadha wegging.’’

Chadha had jarenlang succes met het modebedrijf. Volgens hem te danken aan ’de mensen die er werken. Die moeten zich goed voelen, daar moet je in investeren’. Zo zei Chadha in 1998 in deze krant. Eind jaren zeventig besloot hij op 31-jarige leeftijd met de oprichting van de twee kledingmerken. Zo’n dertig jaar later werd het overgenomen door het Amerikaanse modeconcern Liz Claiborne.

Door het hek bij het distributiecentrum komt een man in een zwarte auto aanrijden. Hij werkt voor de curator en komt ’met mensen praten’. Meer wil hij niet loslaten. Eerder liet de curator al weten te hopen op een doorstart. Er zouden zich twee buitenlandse kandidaten hebben gemeld die interesse hebben.

Feestdagen

Niet alleen voor de medewerkers, ook voor FNV Bondgenoten kwam het faillissement als een verrassing. ,,Wij hebben het ook in de krant moeten lezen’’, zegt Nico Meijer, bestuurder van de vakbond. Normaal gesproken worden de ondernemingsraad en de vakbond van te voren ingelicht om een sociaal plan te ontwikkelen. ,,Nu moeten we via de achterdeur naar binnen. Dat is niet zo netjes’’, zegt Meijer. Hij noemt het nieuws schokkend. ,,Veel mensen krijgen net voor de feestdagen te horen dat ze op zoek moeten naar een andere baan.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.