Verbetering bij zwakke scholen in Leiden en omgeving

Het Da Vinci College Lammenschans: goed bezig, volgens de inspectie.© Leidsch Dagblad

Janneke Dijke
Leiden

De diverse scholen in Leiden en omgeving die door de onderwijsinspectie als zwak beoordeeld zijn, klimmen weer uit het dal. Positieve beoordelingen krijgen zij nog niet, maar de inspectie verwacht dat dat later dit jaar wel het geval is.

Het gaat om basisschool Er-Risèlèh in Leiden, basisschool De Springplank in Leiden en de afdelingen vmbo gemengde leerweg van het Wellantcollege in Oegstgeest en Alphen aan den Rijn. De afdeling vmbo-kader van het Da Vinci College Leiden Lammenschans krijgt een jaar extra de tijd, tot september 2017.

Er-Risèlèh aan de Stadhouderslaan kreeg in januari 2015 een zwakke beoordeling. De kwaliteit van het onderwijs was op allerlei gebieden onvoldoende. Dat is nog steeds zo, meldt de inspectie. Zo moeten onder andere de lessen in technisch lezen in groep 3 en rekenen in groep 5 flink verbeteren.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen: de resultaten van de laatste drie jaar liggen rond het gemiddelde. De inspectie meent dat de school op de goede weg is dankzij de inzet van een nieuwe directeur en intern begeleider, en verwacht komende zomer de beoordeling ’zwak’ te kunnen intrekken.

Ook met De Springplank in Leiden-Noord gaat het een stuk beter dan vorig jaar. ,,De school straalt weer een pedagogisch klimaat uit waarvan veiligheid, plezier en voldoende onderwijs deel uitmaken. De school is nu een plek geworden waar kinderen kunnen groeien en leren en waar ouders welkom zijn. Leraren hebben plezier in hun werk teruggevonden en voelen zich veilig’’, schrijft de inspectie in een rapport. Ook op deze school zijn een nieuwe directeur en intern begeleider aan de slag gegaan.

Wellantcollege

De vmbo-afdeling gemengde leerweg van het Wellantcollege in Oegstgeest vertoont al sinds 2013 gebreken. Het gaat met name om de resultaten. De manier van onderwijs geven is in orde. Wel vindt de inspectie dat de school leerlingen meer kan uitdagen. Afgelopen najaar kwam de inspectie opnieuw op bezoek voor een controle, maar het verslag is nog niet gepubliceerd.

De gebreken bij het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn stammen uit 2012. De inspectie houdt sindsdien de afdeling vmbo gemengde leerweg extra in de gaten. De laatste keer dat de inspectie de school uitgebreid beoordeelde, is een jaar geleden. Toen was er sprake van een positieve ontwikkeling. De opbrengsten konden echter niet officieel beoordeeld worden omdat er te weinig leerlingen waren.

Da Vinci College

De afdeling vmbo-kader van het Da Vinci College bij Leiden Lammenschans is goed bezig, vindt de inspectie. ,,De leerlingen zijn beter en voldoende actief betrokken bij de lesactiviteiten’’, aldus de inspectie. Die vindt dat er veel potentie in het onderwijsteam zit.

De school kreeg begin 2015 een zwakke beoordeling. De inspectie was sinds 2009 kritisch en trok in 2013 voor het eerst aan de bel. De inspectie verwacht dat de resultaten ook dit jaar nog zullen tegenvallen. Daarom moet de school het verbeterplan aanscherpen. In 2017 moet alles weer in orde zijn, vindt de inspectie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.