Kaasmarktplan afgekraakt: liever een autoloos, open plein dan woningen

Loman Leefmans
Leiden

Een ruimtelijk en groen stadsplein, met een parkeergarage eronder. Dat is wat wijkvereniging Pancras West al enige tijd voor ogen heeft met de Kaasmarkt.

Daarom is de buurtclub ’uitermate teleurgesteld’ dat het stadsbestuur de mogelijkheid voor gedeeltelijke bebouwing laat onderzoeken. ’Leiden heeft al zo weinig pleinen’, schrijft Pancras West-voorzitter Jaap van Meijgaarden.

De Kaasmarkt is al jaren een rommelig parkeerplein, met het water van de Oude Rijn aan één kant en met blinde muren aan andere zijden. Voor het plein zijn in de afgelopen jaren diverse plannen geopperd, die één voor één sneuvelden.

Het stadsbestuur maakte eerder deze week bekend dat er twee partijen zijn, die grond bezitten op en rond het plein, en die nu een nieuw plan hebben opgesteld. Met daarin een paar appartementencomplexen aan de randen van de Kaasmarkt en mogelijk ook met acht huizen langs de gracht. Met de opbrengst daarvan, kan de gemeente de rest van het plein opknappen, zo schrijft wethouder Paul Laudy in een brief aan Van Meijgaarden.

Maar daar is het bestuur van de wijkvereniging bepaald niet blij mee. ’In plaats van een mooi groen plein kiest de gemeente voor een heringericht parkeerterrein’, zo reageert de voorzitter op de website van de buurtorganisatie. ’Hiermee wordt een enorme kans gemist’. Van Meijgaarden geeft ook de namen van de twee betrokken partijen prijs: ontwikkelaar Hans Bakker en ondernemer Jan Verbaan. Zij hadden hun oog al eerder op het plein laten vallen. ’Nu mogen zij opeens wel hun gang gaan’, meldt Van Meijgaarden.

Dat valt te bezien. Eerst komt er een onderzoek naar wenselijkheid van bebouwing. Want duidelijk is al wel dat er parkeervakken verloren gaan en bomen moeten verdwijnen. Als daar iets op is gevonden, buigt de gemeenteraad zich erover.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.