Prijsval woningen in Groene Hart beperkt

Redacteur Rijn en Veen
Alphen aan den Rijn

Het veelbekritiseerde restrictieve bouwbeleid in het Groene Hart blijkt nu een voordeel. Doordat er de afgelopen decennia verhoudingsgewijs weinig mocht worden gebouwd, is het overaanbod aan woningen er nu ook gering. Die relatieve krapte aan woningen dempt de daling van de huizenprijzen.

Hoewel ook in de Rijn- en Veenstreek veel huizen te koop staan en de prijzen van de koopwoningen dalen, slaat de crisis hier minder hard toe dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ’Kracht van het Groene Hart’, dat is opgesteld door de Rabobanken in het noordelijke deel van het gebied. Sinds het begin van de eurocrisis in 2008 zijn in Nederland de woningprijzen acht procent gedaald. In het noordelijke deel van het Groene Hart, inclusief Kaag en Braassem, Rijnwoude, Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop, bleef de daling beperkt tot een dikke vier procent.

De Rabobank schrijft dit effect toe aan de jarenlange bouwrestricties om het open karakter te beschermen.

Op de lange duur ontstaat in de Rijn- en Veenstreek toch een woningoverschot, als gevolg van vergrijzing en bevolkingskrimp. Voorlopig valt daarvan nog weinig te merken, omdat de ouder wordende inwoners erg honkvast zijn: ook als de kinderen het huis uit zijn en de partner is overleden, blijven zij in hetzelfde huis wonen.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.