Katwijk krijgt voorlopig nog geen volksraadpleging

Alieke Hoogenboom

Het ziet ernaar uit dat de mogelijkheid voor een volksraadpleging in Katwijk er niet gaat komen. Een kleine meerderheid van de gemeenteraad maakte donderdagavond kenbaar niets te zien in het voorstel van Ralf Boland (D66) om een referendumverordening op te stellen.

Een volksraadpleging, waarbij burgers wordt gevraagd een mening te geven over een specifiek onderwerp, is volgens veel raadsleden te ongenuanceerd en wekt de indruk dat burgers kunnen meebeslissen. En dat is niet zo, stelt burgemeester Jos Wienen. Hij noemde tal van voorbeelden waarbij de uitslag van een referendum overduidelijk was, maar een gemeenteraad tóch anders besloot. Dat zorgt voor meer schade, dan dat het iets oplevert, vindt Jaap Haasnoot (KiesKatwijk).

Daarbij zet een referendum volgens Anita van Ginkel (Hart voor Katwijk) de deuren open voor populisme en de waan van de dag. ,,De gemeenteraad is gekozen en representeert de burgers van Katwijk’’, zei Geesje Haasnoot (CU). De SGP kaartte aan dat politici die niets met de uitslag doen het risico lopen weggestemd te worden.

Het CDA is tot ongenoegen van de ChristenUnie (CU) vóór een referendum, mits de gemeenteraad de verantwoordelijkheid houdt en er eerst volop gebruik is gemaakt van burgerparticipatie. ,,Dat is de bedoeling van dit instrument’’, zei initiatiefnemer Boland. ,,Als alle vormen van participatie geen soelaas hebben geboden, er een mogelijkheid is een onderwerp onder de aandacht te brengen.’’

De Partij van de Arbeid, GemeenteBelangen en De Lokalen zijn positief en zien een referendum als een aanvulling. ,,Het zal heus geen stormlopen’’, reageerde René Slootweg (GB).

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.