Shows met roofvogels ongewenst in Leiden

De braderie bij het Bevrijdingsplein, waar bezoekers met een grote, geketende uil op de foto konden. De standhouder had ook enkele kleine roofvogels bij zich die met een touwtje aan een blokje hout waren gebonden.

De braderie bij het Bevrijdingsplein, waar bezoekers met een grote, geketende uil op de foto konden. De standhouder had ook enkele kleine roofvogels bij zich die met een touwtje aan een blokje hout waren gebonden.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Shows met uilen en andere roofvogels zijn niet te verbieden, maar Leiden gaat organisatoren wel ontmoedigen. Dat antwoordt het stadsbestuur op vragen van het raadslid Dick de Vos van de Partij voor de Dieren.

Aanleiding vormt een incident tijdens de jaarmarkt op het Bevrijdingsplein, twee maanden geleden. Daar stond een man die enkele uilen bij zich had en waarmee het publiek op de foto kon. Daar kwamen veel reacties op. De winkeliersvereniging liet daarop weten dat er geen herhaling meer komt.

De Vos wil een verbod in heel Leiden. Dat blijkt wettelijk niet mogelijk, melden burgemeester en wethouders. Maar er is wel een vergunning voor nodig en áls er nog eens een wordt aangevraagd, dan gaat Leiden de aanvrager ontmoedigen. ’Wij zien de roofvogel- en uilententoonstelling dan ook als een eenmalig onfortuinlijk incident.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.