De lucht is schoon – waarschijnlijk

De Hoge Rijndijk tussen de A4 en de Leiderdorpse brug: serieuze kans op vieze lucht.© Foto Cyclomedia

Ruud Sep
Leiden

Overal in Leiden blijft de luchtvervuiling al enkele jaren onder de Europese norm. Dat blijkt zowel uit metingen als uit berekeningen van de vervuiling. Goed nieuws? Milieudefensie plaatst vraagtekens bij het zonnige beeld.

De milieuorganisatie heeft in het kader van haar petitie voor gezonde lucht de berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog eens uitgebreid tegen het licht laten houden.

Waar het RIVM in haar rapportage alleen aangeeft op welke plekken in Nederland de norm voor stikstofdioxide zeker wordt overschreden, heeft Milieudefensie ook onderzocht waar er een kans bestaat dat de lucht volgens de officiële norm te vies is.

De grootste kans op te vieze lucht (rond de 30 procent) lopen we op de Schipholweg ter hoogte van het Achmea-gebouw, op de Willem van der Madeweg bij park De Bult, op de Hoge Rijndijk tussen de A4 en de Leiderdorpse brug en op de noordelijke afrit van de A4 bij de Europaweg.

Centrumroute

Een iets kleinere kans op overschrijding (rond de 20 procent) heb je op de Europaweg bij de Lammebrug en even verderop op het Lammenschansplein. Ook op verschillende plekken op de Churchilllaan, de Dr. Lelylaan en de Plesmanlaan tussen de Haagse Schouwweg en de A44 is de kans op overschrijding serieus.

In Leiderdorp is een redelijke kans dat de norm wordt overschreden op het verlengde van de Willem de Zwijgerlaan voor de Zijlbrug.

Ten slotte zijn er nog wat plaatsen waar een kleine kans is dat de norm wordt overschreden. Dan gaat het om de Morsweg, de Schipholweg voor het belastingkantoor, de centrumroute via Hooigracht en Langegracht, de Zijlsingel en verschillende plekken op de Hoge Rijndijk, de Willem de Zwijgerlaan en de Plesmanlaan.

In Leiderdorp is er nog een kleine kans dat de op de Persant Snoepweg voor de Leiderdorpse brug de norm wordt overschreden.

In Alphen zou de norm kunnen worden overschreden op de Eisenhowerlaan tussen de brug over de Oude Rijn en de Burgemeester Bruins Slotsingel, bij de brug over de Oude Rijn in de Oostkanaalweg en op de Herenweg (N207) aan de rand van de bebouwde kom.

Leimuiden heeft een kleine kans op overschrijding bij de stoplichten in de N207. Tenslotte bestaat er op grote delen van de A4 een meestal bescheiden kans op overschrijding van de norm.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.