Leiden herdenkt gesneuvelden voormalig Nederlands Indië

© Jordy Kortekaas

Leiden

De burgemeester buigt het hoofd, het Wilhelmus klinkt onder begeleiding van K&G, soldaten salueren en, dat zal je altijd zien, tijdens het noemen van de namen van de gesneuvelden huilt de hemel mee. Gisteravond was bij het monument bij molen De Put de jaarlijkse herdenking voor de 26 stadgenoten die sneuvelden in voormalig Nederlands-Indië.

Even daarvoor sprak in museum Volkenkunde prof. dr. Gert Oostindie de vele aanwezigen toe over de langzame ontwikkeling van het besef over de acties die verwerden tot een oorlog en de rol die Nederland speelde. En over het feit dat de veteranen zolang moesten wachten op de waardering en het respect dat hun toekomt. Maar dat we dat tegenwoordig kunnen benoemen en beseffen dat het niet de strijd is die herdacht wordt, maar al die jonge soldaten die erin sneuvelden; veelal dienstplichtig uitgezonden.

Hij noemde bovendien de slachtoffers aan de andere zijde. Ook dat kan nu. ,,Zo hebben wij, hoop ik, lessen geleerd. Maar dat laat onverlet dat we alle veteranen eren, ook al vochten ze dan aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Zij betaalden de hoogste prijs. En dat blijft een groot drama.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.