Buurt tegen kap essen Vossiuslaan

Aad Rietveld
Leiderdorp

Het is helemaal niet nodig om bij de opknapbeurt van de Vossiuslaan in Leiderdorp alle 23 essen die daar staan te kappen. Dat zegt Frank Versteegen, voorzitter van buurtvereniging Op Dreef. Hij heeft bezwaar aangetekend tegen de kap en wordt daarin gesteund door de Bomenstichting en de Bomenbond.

De gemeente Leiderdorp noemt het kappen van de bomen ’essentieel’ voor de opknapbeurt van de Vossiuslaan. ’Als gevolg van grondophoging blijft de gemiddelde leeftijd van bomen sterk achter bij de normale leeftijdsverwachting. In het slechtste geval gaat de boom dood en kan omvallen. Dat is heel gevaarlijk’, aldus de gemeente.

Dat groot onderhoud aan de Vossiuslaan nodig is, staat volgens Versteegen niet ter discussie. ,,De straat is een heel eind verzakt en is aan het einde van zijn levensduur.’’ Maar die opknapbeurt hoeft volgens hem niet te leiden tot de kap van alle bomen. ,,Als je de grond rond bomen ophoogt, is er een grote kans dat ze dood gaan, dat weet ik. Maar een aantal van die essen staat door het verzakken van de straat inmiddels op een heuveltje, die kun je gewoon laten staan. En ze willen ook een paar bomen kappen die een eind van de weg staan, waar niet wordt opgehoogd. Volgens ons kunnen zeven van de 23 bomen blijven staan.’’

Overleg met de gemeente was lastig, zegt Versteegen. ,,Die kwam steeds met nieuwe argumenten, dat is schieten op een bewegend doel. Nu eens moesten de essen weg omdat ze dood zouden gaan, dan weer omdat ze licht wegnemen bij de eiken in de straat of omdat het beter zou zijn voor de onderbeplanting. Op een gegeven moment zeiden ze dat ze met een tegenvoorstel zouden komen en dat tegenvoorstel was dan uiteindelijk: we willen ze toch allemaal kappen.’’

Leiderdorp heeft vanwege het bezwaar tegen de kap het opknappen van de Vossiuslaan uitgesteld. De gemeente wacht tot de commissie voor de bezwaarschriften advies heeft uitgebracht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.