Verkrachter Leidse studente bekent alsnog

Foto ANP© Foto ANP

Aad Rietveld
Leiden

De tot vier jaar cel en TBS veroordeelde Leidenaar Imad B. (30) heeft gisteren in hoger beroep bij het Haagse gerechtshof alsnog toegegeven dat hij op 26 januari 2013 een studente verkrachtte. De man probeert onder zijn TBS met dwangverpleging uit te komen.

Bij de rechtbank hield B. nog bij hoog en laag vol dat hij niets met te maken had met brute verkrachting in de hal van een studentenhuis aan de Plantage in Leiden. Daar trof de politie het slachtoffer onder het bloed aan.

Camerabeelden

De dader was haar ’s nachts in de binnenstad achterna gelopen toen ze op weg was naar huis. Hij glipte achter de studente aan de hal van haar woning binnen, sloeg haar, kneep haar keel dicht en verkrachtte haar. Op het lichaam van het slachtoffer werd DNA van de verdachte gevonden. Ook waren er camerabeelden van de Hoge Woerd en de Plantage waarop te zien was hoe B. het slachtoffer volgde. Verdachte hield destijds vol het slachtoffer nog nooit te hebben gezien. Maar de rechtbank sprak van ’verpletterend bewijs’ en veroordeelde B. tot vier jaar en TBS met dwangverpleging.

Onderzoeken

In hoger beroep heeft de verdachte zijn proceskoers drastisch gewijzigd. Hij lijkt nu eieren voor zijn geld te hebben gekozen. Inmiddels werkt hij namelijk wel mee aan onderzoeken door gerechtelijke psychiaters en psychologen. Twee van die deskundigen zullen op een volgende zitting worden gehoord. Ook zal er nog nader onderzoek worden gedaan naar alternatieve behandelmethoden.

Excuses

B. wil onder de opgelegde TBS met dwangverpleging uit: dat is de inzet van het door hem ingestelde hoger beroep. Hij zegt nu ook zijn excuses te willen aanbieden aan het slachtoffer. Zijn advocaat, A. Baumgarten, en de advocate van het slachtoffer gaan om tafel zitten of ze eventueel een vorm kunnen vinden voor zo’n spijtbetuiging. Het slachtoffer heeft al aangegeven dat zij niets van de verdachte wil weten.

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep tegen B. wordt voortgezet.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.