Nog steeds stilte rond Beresteijn

Marieta Kroft
Voorschoten

De ontwikkelingen rond oud-seminarie Beresteijn liggen nog altijd stil, sinds de gemeente Voorschoten begin dit jaar het plan van de politieke agenda haalde.

Omwonenden protesteerden waarna wethouder Bianca Bremer besloot dat er eerst een gesprek moest komen tussen de gemeente, de omwonenden en eigenaar en projectontwikkelaar Amvest.

Dat gesprek is nog niet geweest, laat projectleider Margot van Aarle van Amvest weten. Hoewel ze een gesprek prima vindt, hoopt ze snel met de uitvoering te kunnen beginnen. ,,Hoe eerder we aan de slag kunnen, hoe beter. Nu kost elke dag niets doen rente.’’

Amvest houdt vast aan het plan dat er nu ligt. ,,We hebben al zoveel mogelijk rekening gehouden met de omwonenden. Volgens het bestemmingsplan mogen we meer bouwen.’’

Het zijn vooral de bewoners van de Benvenutolaan die tegen het aangepaste plan zijn omdat er acht woningen met een tuin, parallel aan hun straat is gepland. Van Aarle geeft aan dat ze gebruik kunnen maken van de beroepsprocedures. ,,We hadden ook een groot gebouw kunnen neerzetten’’, reageert ze. ,,We gaan straks het hele park opknappen. Ik denk dat de woningen van de omwonenden dan alleen maar meer waard worden.’’

Het plan van Amvest omvat onder meer de restauratie van het landhuis, nieuwbouw van drie appartementencomplexen met een kap en acht woningen met een tuin. De gemeente laat weten binnen enkele weken een gesprek in te plannen. Wanneer de politiek zich vervolgens weer over Beresteijn kan buigen, is niet bekend.

Beresteijn staat al sinds 2001, toen de paters Monfortanen het verkochten, leeg. In 2007 kwam de toenmalig eigenaar de Wassenaarse Bouwmaatschappij met een plan voor zeventig woningen, maar dat strandde. Sinds 2009 is Amvest de eigenaar van de 5,5 hectare grote buitenplaats.

Deze belegger presenteerde in 2014 een plan voor vier gebouwen met in totaal 85 appartementen voor senioren. De buurt vond het plan te massaal, waarna het van tafel verdween. Begin dit jaar kwam Amvest met een aangepast plan dat één appartementengebouw minder behelst. Daarvoor in de plaats is er een straatje met acht woningen ingetekend.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.