Franse kustwacht torpedeert flyboard-record Warmondse familie over het Kanaal

Roy Hazenoot
WARMOND

De poging om het Kanaal van Engeland naar Frankrijk over te vliegen met flyboards is mislukt. Halverwege de overtocht kreeg de Warmondse familie Krook geen toestemming om met twee flyboards en twee volgboten Frans territorium in te vliegen.

,,Balen, ongelofelijk balen’’, reageert Bo Krook, een van de vliegers, op het weigeren van de Fransen. Al sinds zaterdagmorgen proberen de Engelse schippers van de twee volgboten toestemming te krijgen van de Franse kustwacht. Bo had er al drie uur vliegen opzitten voordat hij het slechte nieuws hoorde. ,,Ik weet zeker dat ik de overkant had kunnen halen.’’

Even daarvoor was de tweede flyboard gestopt. Ginger Krook, zusje van Bo, moest om tactische redenen de brui eraan geven. De waterscooters die de flyboards aandrijven, verbruikten vanwege de ruwe zee veel meer brandstof dan was voorzien en dus ook meer dan was meegebracht. Daarom besloot de organisatie, niet wetende dat het tevergeefs was, om Ginger uit de recordpoging te halen.

Dolfijnen

Waar de Fransen de overtocht verpestten, daar brachten dolfijnen toch nog wat plezier op het Kanaal. Nog geen vijf minuten na het cancelen van de recordpoging, zag de Engelse schipper Chris dolfijnen in de verte. ,,Fuck de Fransen, wij hebben dolfijnen’’, schreeuwde hij enthousiast.

Bo vloog zonder na te denken meteen richting de tuimelaars. Voor een minuut of vijftien danste hij met de elegante waterdieren. Zij in het water, hij twee tot acht meter in de lucht. In totaal omcirkelden 25 dolfijnen Bo en de enige overgebleven volgboot. ,,Dit is heel uniek’’, merkte schipper Chris op. ,,Normaal zie je er maar twee ofzo.’’

Teleurstelling

Hoewel de afsluiting fantastisch was, overheerst bij de familie Krook de teleurstelling van het niet halen van de gewaagde opdracht. Bo: ,,We kwamen maar voor één ding en dat was Frankrijk halen.’’

Het unieke project met de naam 'Canal Challenge 2017, Flight for Petra' dat de familie Krook op touw heeft gezet voor hun zieke moeder en vrouw Petra is hiermee echter niet per definitie helemaal mislukt. Om de behandeling in het buitenland van de aan kanker lijdende Warmondse te kunnen betalen, moest de oversteek aandacht en daarmee geld generen. Het moet nog blijken of dat is gelukt.

Flyboarden is een vrij nieuwe sport in Nederland, waarbij hoog boven het water wordt gevlogen. Door middel van waterstralen uit een soort kleine snowboard dat aan de voeten is gebonden, ontstaat een opwaartse stuwkracht. De aandrijving wordt verzorgd door een jetski of waterscooter die het water via een slang naar boven pompt.

De Canal Challenge 2017, Flight for Petra was de eerste poging ooit om met flyboards van Engeland naar Frankrijk te vliegen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.